Companii

Matache Macelaru, la un pas de insolventa: Principal Company, producatorul mezelurilor Salonta si Matache Macelaru a intrat in morisca blocajului financiar

Principal Company, dosar de insolventa la Tribunalul Buzau: Producatorul mezelurilor Matache Macelaru a intrat in morisca blocajului financiar
10.03.2010, 00:00 1614

Reprezentantii Principal Company, companie controlata de SignusEstablishment si oamenii de afaceri Ion Dobronauteanu, EmanuelDobronauteanu si George Ivanescu - actionari ai producatorului devinuri Murfatlar -, sustin ca vor face recurs la aceasta deciziepana la finalul acestei saptamani, desi iau in calcul siposibilitatea de a intra in reorganizare judiciara a companiei.

"Nu suntem singura companie careia i s-a cerut insolventa pentrusume mai mult sau mai putin importante. In acest sens ne vomexercita dreptul la recurs. Intr-adevar, avem de recuperat bani dinpiata la fel cum si avem de dat. In niciuna din situatii insa nuconsideram ca este vorba despre rea-vointa. Mai mult decat atat, ampurtat discutii in acest sens pentru reesalonarea acestor datorii,majoritatea lor finalizate", au declarat reprezentantii Principal Company pentru ZF.

Cine le-a cerut insolventa

Printre creditorii care au cerut insolventa Principal Company senumara atat producatorul de utilaje de ambalare in vacuum MultivacRomania si Persys Engeneering, cat si companiile MaxialimentComert, Avalon Foods, Gema Eximco si Compania Romana de Auxiliare,potrivit informatiilor aparute pe site-ul Tribunalului Buzau.

Reprezentantii companiei nu au dezvaluit situatia actuala adatoriilor companiei, insa potrivit informatiilor disponibile pesite-ul Ministerului de Finante, producatorul brandurilor Salontasi Matache Macelaru avea in 2008 datorii totale de 13,4 milioane deeuro, in crestere cu 15,5% fata de rezultatele din anul precedent.Reprezentantii companiei nu au precizat valoarea vanzarilor din2009 si nici daca producatorul a terminat pe profit.

In urma cu doi ani, Principal Company avea afaceri de 25,5milioane de euro, in crestere cu peste 77% fata de cifreleinregistrate in anul precedent, avansul fiind datorat in speciallansarii brandului Matache Macelaru pe segmentul de pret superpremium, care a asigurat in 2008 jumatate din vanzari.

Pentru a obtine insa aceste rezultate, managementul companiei ainvestit in ultimii trei ani in promovarea brandurilor MatacheMacelaru, Salonta si Principal peste zece milioane de euro, sumacalculata in sistem rate-card, adica intre doua si trei milioane deeuro suma neta. Cu toate acestea, profitul companiei a ramasrelativ constant in ultimii ani, intre 100.000 si 200.000 deeuro.

"Vor mai fi situatii de acest gen in piata"

"Intr-o situatie economica favorabila, motivele care duc laaparitia acestor probleme ar fi fost partial acoperite din creditebancare, partial din vanzari. In prezent, consumul a scazut, iarcreditele sunt extrem de greu de obtinut, lucruri care inerent vorcontinua sa genereze situatii de acest fel in toate pieteleafectate", au explicat oficialii companiei.

Acestia au adaugat ca iau totusi in considerare si posibilitateade a implementa procedura de reorganizare judiciara a companiei,care poate fi declansata in urma intrarii in insolventa acompaniei. "In actualul context, aceasta actiune (reorganizarejudiciara - n.red.) este o masura eficienta. In ceea ce privestecuantumul vanzarilor, avem toate premisele pentru a ne baza pecresterea consumului si implicit pe o redresare ulterioara", aucompletat reprezentantii producatorului de mezeluri.

Principal Company, firma cu 490 de angajati la finalul lui 2008,detine doua unitati de productie, fabrica de mezeluri crud-uscateSalonta in judetul Bihor si fabrica de mezeluri fiert-afumatePrincipal in comuna Filipestii de Padure, judetul Prahova. Companiaeste controlata de Signus Establishment (86%), inregistrata inLichtenstein, si oamenii de afaceri Ion Dobronauteanu (1%), EmanuelDobronauteanu (5%) si George Ivanescu (5%), actionari aiproducatorului de vinuri Murfatlar, potrivit informatiilorRegistrului Comertului. Signus Establishment detine si companiaEuroavipo, producatorul bauturilor alcoolice Unirea, Hanul Ars,Sankt Petersburg (vodca) si Bartender's (gin).

Insolventele s-au tinut lant

Daca instanta va respinge recursul producatorului, PrincipalCompany va fi cea de-a patra companie care va intra in insolventadin industria mezelurilor.

Prima companie importanta din industrie care a cerut deschidereaprocedurii de insolventa a fost producatorul de mezeluri din carnede vanat Stenyon din judetul Giurgiu, in luna iunie a anuluitrecut. Ulterior, in decembrie anul trecut producatorul Medeus dinCapitala - cu afaceri de 20 de milioane de euro in 2008 - a cerut,de asemenea, intrarea in insolventa pentru reorganizarejudiciara.

Ultima intrare in insolventa inregistrata anul trecut in aceastaindustrie a fost Crimbo Prod Carn, afacerea din mezeluri fondata deCristi Borcea, unul dintre actionarii echipei de fotbal DinamoBucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO