Companii

Mastercard se aliaza cu Europay sa detroneze Visa

13.03.2001, 00:00 25



Conducerile Mastercard si Europay, retelele private de carti de credit si debit, au ajuns la o intelegere privind termenii generali ai unei fuziuni care are ca scop intarirea pozitiei companiei Mastercard in lupta cu principalul sau rival, Visa, informeaza cotidianul britanic Financial Times.

Conform termenilor propusi, bancilor europene care controleaza sistemul Europay le vor fi oferite noi actiuni reprezentand intre un sfert si o treime din capitalul grupului american Mastercard.

Daca tranzactia va fi aprobata de actionari, va rezulta un gigant, care va deveni liderul pietei mondiale a cardurilor de debit si numarul doi in ceea ce priveste cartile de credit, dupa Visa.

Mastercard si Europay ofera platformele de operare ale unor marci de carduri cum ar fi Mastercard, Eurocheque si Maestro, stabilesc reglementarile de emitere a acestor instrumente de plata si dezvolta importante operatiuni de marketing si publicitate. Ambele organizatii sunt afaceri non-profit care lucreaza in folosul bancilor care le-au fondat.

Detaliile juridice ale parteneriatului nu au fost inca publicate, nefiind clar daca institutiile bancare europene vor fi scutite de la plata unor despagubiri de miliarde de dolari, pe care Mastercard le va plati daca va pierde un proces intentat de comerciantii americani.

Negocierile au demarat la inceputul anului trecut, cand Europay evalua mai multe optiuni pentru intemeierea unui grup mondial, care ar conduce la importante reduceri de costuri.

Decizia de incheiere a intelegerii cu Mastercard intareste legaturile stabilite in 1996. Europay detine drepturile exclusive de distributie a Mastercard in Europa, in timp ce Maestro, un card de debit, a rezultat in urma unui joint-venture. Compania Mastercard detine 12,25% din capitalul Europay.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO