Companii

Mărturiile omului de afaceri despre duritatea crizei: "Nu cred că în 2009 brusc în România mulţi manageri au devenit proşti“.

 Mărturiile omului de afaceri despre duritatea crizei:...

Autor: Cristi Moga

28.05.2013, 12:14 5665

După cinci ani de criză şi 100.000 de dosare de insolvenţă, băncile din România spun că intrarea în incapacitate de plată a clienţilor a devenit un fenomen banal, la ordinea zilei, care nu le mai sperie.

Cele mai lovite afaceri au fost cele controlate de antreprenori români, cum a fost cazul holdingului construit de omul de afaceri Octavian Radu, care în 2008 avea un rulaj de 300 de milioane de euro şi 5.000 de angajaţi, iar în prezent mai deţine trei firme pentru care aşteaptă în acest an vânzări de 30-35 de milioane de euro.

„Nu mi-am putut imagina şi nu pot să-mi reproşez scăderea bruscă a vânzărilor. Aveam făcute simulări care arătau că la o scădere a vânzărilor de 30% eram încă pe profit. La minus 40% eram pe break-even. Nu cred că în 2009 brusc în România mulţi manageri au devenit proşti“, a spus Octavian Radu, cel care îşi reproşează că în acea perioadă nu a pus bani deoparte şi a avut încredere într-o serie de oameni care l-au dezamăgit.

 

Cele mai importante declaraţii ale omului de afaceri  Octavian Radu la seminarul „Restructurarea, o măsură de însănătoşire a companiilor“, organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Casa de Insolvenţă Transilvania.

·         Nu mi-am putut imagina şi nu pot să-mi reproşez scăderea bruscă a vânzărilor. Aveam făcute simulări care arătau că la o scădere a vânzărilor de 30% eram încă pe profit. La minus 40% eram pe break-even. Nu cred că în 2009 brusc în România mulţi manageri au devenit proşti.

·         În afara insolvenţei aveam o serie de limitări. Nu puteam ieşi dintr-o serie de contracte. Pe Magheru plăteam o chirie de 2 milioane de euro şi aveam pierderi de 0,7 mil. euro. Am încercat să reducem chiria la 1 milion de euro, dar nu s-a putut. Ulterior proprietarii au stat trei ani cu spaţiul gol.

·         Acum Diverta e profitabilă pe muchie, depinde de evoluţia vânzărilor din fiecare lună. Suntem în buget, iar bugetul este peste linia de zero.

·         Dacă în 2009 închideam businessurile rămâneam cu mulţi bani în buzunar. În 2008 holdingul avea un rulaj de 300 de milioane de euro, 5.000 de angajaţi şi EBITDA de 15-16 mil. euro. Anul acesta, după ce am vândut o serie de firme, rulajul va fi de 30 şi ceva de milioane de euro. După calculele mele, în cinci ani ar trebui să terminăm cu datoriile de 27 mil. euro pe care le avem.

·         Acum aleg gama de produse de la Diverta în funcţie de furnizorii care îmi dau cel mai bun termen de plată.

·         Cea mai bună afacere a fost Mobishop, pe care nu am înfiinţat-o eu, am cumpărat-o cu 300.000 de dolari şi am vândut-o peste doi ani, presa a scris că pentru 17 mil. euro.

Cititi mai mult pe ZF Corporate

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO