Companii

Marriott: Hotelul din Bucuresti aduce cele mai mari venituri dupa unitatile din Moscova si Paris

Marriott: Hotelul din Bucuresti aduce cele mai mari venituri dupa unitatile din Moscova si Paris

Kurt Strohmayer, general manager al Marriott Romania

02.09.2008, 18:10 304

"In cinci ani credem ca vom avea cinci hoteluri pe piata locala. Intr-adevar, piata a avut o crestere foarte mare in ultimii doi ani si ar fi fost propice sa intram inca de atunci, dar acum investitorii au o dorinta mai mare de a investi", a spus Kurt Strohmayer, general manager al Marriott Romania.
El a precizat ca Marriott este in discutii cu dezvoltatorii pentru a intra in Bucuresti cu brandurile Courtyard si Renaissance. De asemenea, lantul vizeaza operarea unui hotel Marriott in Cluj, a unui Marriott sau a unei unitati Rennaisance in Timisoara si a unui Courtyard sau Renaissance la Brasov.
Hotelurile Marriott si cele Renaissance vor avea o capacitate de circa 250 de camere, in timp ce Courtyardul va avea intre 150 si 200 de camere. Lantul Marriott este in prezent in discutii cu dezvoltatorii, urmand sa incheie cel putin un contract pana la sfarsitul anului.
"Aceste hoteluri vor fi operate sub contract de management. Avem foarte putine francize, in Italia, Moscova si in general dam francize doar companiilor pe care le cunoastem foarte bine", a spus Strohmayer, explicand ca este vorba despre investitii greenfield, proprietatile deja existente fiind foarte greu de adaptat la standardele cerute.
Hotelul Marriott din Capitala este unul dintre cele mai profitabile din Europa, fiind in acelasi timp in topul tarilor generatoare de venituri.
"Cele mai mari venituri le genereaza hotelurile Marriott din Moscova, urmate de Paris si apoi de Bucuresti, iar ca marje de profit in top sunt Rusia, Cehia si Romania", a precizat Strohmayer. Potrivit lui, anul trecut hotelul Marriott din Capitala a inregistrat un an record atat in ceea ce priveste veniturile, cat si in ceea ce priveste marja de profit. Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG), care are in proprietate hotelul Marriott din Capitala, a raportat anul trecut la Ministerul Finantelor afaceri de 40 mil. euro, in crestere cu 8% in euro fata de anul precedent, si pierderi de peste 11 mil. euro. Reprezentantii SCHG nu au dorit sa comenteze provenienta acestor pierderi.
"Anul trecut am inregistrat cele mai mari venituri si cea mai ridicata marja de profit, iar evolutia pozitiva va continua si in 2008", a spus Strohmayer, care a adaugat ca majorarea costurilor cu energia, utilitatile si personalul vor afecta pe viitor marja de profit, insa pentru anul acesta este bugetata o crestere.
SCHG controleaza spatiile de cazare, salile de conferinte si restaurantele din cadrul Marriott, precum si galeriile comerciale in care este prezent din acest an brand-ul de lux Louis Vuitton. "Galeria comerciala din cadrul Marriott este perceputa ca un fel de mall de lux. Vom continua sa aducem brand-uri de lux precum Gucci sau Patek Philippe", a mai spus Strohmayer.
Pe piata de cinci stele din Capitala, pe care mai activeaza Hilton, Howard Johnson, Crowne Plaza sau Intercontinental, a intrat de curand si Radisson SAS.
"Inca este loc suficient pe piata pentru toata lumea. Cresterea este in stransa legatura cu mersul economiei, iar daca economia isi va continua evolutia pozitiva, si businessul nostru va creste", a precizat Strohnayer. Piata de cinci stele mizeaza in continuare pe traficul de business, acesta asigurand peste 80% din veniturile unitatilor de pe piata. In cazul Marriott, partea de leisure stagneaza la 4%-10% din total.
O mare parte din hotelurile de cinci stele de pe piata locala sunt conduse de expati. Potrivit managerului Marriott tendinta este de a promova angajati locali.
"Daca acum patru ani erau 15 expati, acum mai sunt doar eu, bucatarul-sef si patiserul-sef. Recent si directorul financiar care e expat, Samuel Manukyan, va pleca in Armenia si va fi inlocuit de Catalina Susan", a spus Strohmayer.
Totodata, managerii locali au posibilitatea de a lucra in alte hoteluri Marriott, una dintre cele mai importante relocari ale unui roman fiind cea a lui Ion Maties care a fost manager in Romania pe divizia de food & beverages si care acum ocupa o pozitie similara in cadrul unui hotel al lantului din Frankfurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO