Companii

Markus Wirth lasă Holcim pe profit, dar cu vânzări sub nivelul atins în 2006

 Markus Wirth lasă Holcim pe profit, dar cu vânzări sub nivelul atins în 2006

Markus Wirth, directorul general al Holcim România: 2010 a fost un an dificil pentru economia românească în condiţiile în care s-a ajuns la al patrulea semestru de recesiune. Piaţa construcţiilor a fost afectată foarte puternic, investiţiile au scăzut, însă sunt optimist şi cred că economia locală a atins punctul minim în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Autor: Andreea Mioara Neferu

09.03.2011, 23:50 57

Holcim România, subsidiara locală a grupului elveţian Holcim,estimează pentru anul acesta o cifră de afaceri similară celeiînregistrate în 2010, de circa 200 milioane de euro, rezultatsituat însă sub nivelul consemnat în 2006, an în care boomul dinsectorul construcţi­ilor era abia la început.

Anul trecut, businessul producătorului de materiale de construcţiia scăzut pe fondul efectelor crizei economice şi al condiţiilordificile de pe piaţă cu circa 20% faţă de 2009. Pe de altă parte,compania a raportat în 2010 un profit operaţional EBIT dinexploatare de 25 mil. euro, în scădere cu 53%.

Holcim nu a comunicat însă profitul net, dar a spus că şi în 2010compania s-a menţinut pe plus. În perioada 2007-2008 în special,companiile din industria cimentului erau printre cele maiprofitabile din economie, cu marje care variau între 10% şi 30%.Astfel, Holcim a înregistrat în România un profit brut cumulat de100 de milioane de euro în trei ani (2007-2009), perioadă în carecifra de afaceri a companiei s-a apropiat de un miliard de euro,potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

"2010 a fost un an dificil pentru economia românească în condiţiileîn care s-a ajuns la al patrulea semestru de recesiune. Piaţaconstrucţiilor a fost afectată foarte puternic, investiţiile auscăzut, însă sunt optimist şi cred că economia locală a atinspunctul minim în trimestrul al patrulea al anului trecut. Cândeconomia creşte, într-o ţară cum este România, atunci şi piaţaconstrucţiilor creşte", a declarat Markus Wirth, directorul generalal Holcim România.

Wirth va pleca din fruntea Holcim România la finalul lunii martie,urmând să fie înlocuit de Daniel Bach, 47 de ani, care anterior aocupat funcţia de vicepreşedinte al subsidiarei Holcim dinFilipine.

Deşi se află la final de mandat, Wirth a fost cel care a anunţatieri planul de investiţii al companiei în acest an, precum şiestimările privind cifra de afaceri. Astfel, în 2011 compania areîn plan investiţii de 35 milioane de euro, cu 75% mai mult faţă deanul trecut, sumele urmând a fi direcţionate în special cătreproiecte de mediu şi de eficienţă energetică. "Am decis să creştemvaloarea investiţiilor în 2011 deoarece credem în potenţialulpieţei locale şi ne aşteptăm ca începând cu 2012 piaţaconstrucţiilor şi cea imobiliară să revină pe creştere."

Piaţa cimentului, principalul produs comercializat de Holcim, arputea stagna în volum anul acesta sau ar putea să scadă cu până la5%, în condiţiile în care anul trecut a consemnat un declin de 12%,a explicat directorul Holcim. Nici Lafarge, unul dintrecompetitorii elveţienilor pe piaţa locală, nu are estimări maioptimiste pentru acest an, astfel că reprezentanţii grupului autrecut în raportul anual publicat recent că piaţa românească acimentului se va contracta cu până la 7% în 2011, -4% fiind cel maioptimist scenariu. În 2010, vânzările Lafarge în România au scăzutcu aproape 20% faţă de anul precent.

Anul trecut, piaţa locală a cimentului s-a ridicat la 7-7,3milioane de tone, potrivit estimărilor patronatului din industriacimentului (CIROM). Potrivit datelor din piaţă, un sac de ciment de40 de kilograme costă în jur de 3,5 euro.

Holcim deţine două fabrici de ciment la Câmpulung şi Aleşd, ostaţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cincistaţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Pe piaţacimentului din România, Holcim concurează cu HeidelbergCement(Germania) şi Lafarge (Franţa).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO