Companii

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas: Proiectul de gaze din Marea Neagră este finalizat în proporţie de 70%. Circa 200 de firme au fost implicate. Producţia începe în T4/2021

INTERVIU

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas (BSOG): Dacă vorbim despre firmele cu care BSOG este în relaţie contractuală directă, există aproximativ 200 de firme care furnizează fie bunuri, fie servicii pentru proiectul MGD, marea majoritate din România.

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas (BSOG): Dacă vorbim despre firmele cu care BSOG este în relaţie contractuală directă, există aproximativ 200 de firme care furnizează fie bunuri, fie servicii pentru proiectul MGD, marea majoritate din România.

Autor: Roxana Petrescu

14.06.2021, 09:40 464

Legea offshore, cea de care depinde dezvoltarea potenţialului de hidrocarburi din Marea Neagră, încă nu a fost modificată, în ciuda tuturor discuţiilor pe această temă. Între timp, primul proiect nou de explorare şi producţie de hidrocarburi offshore este aproape gata, generând efecte pe orizontală pentru firmele locale. Restul investiţiilor din Marea Neagră rămân însă blocate.

„Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este realizat în prezent în pro­porţie de 70%. Instalarea conductei submarine, al structurii de susţinere (jacket) a platformei pe locaţia Ana şi subtra­versarea ţărmului cu conducta de gaze sunt deja finalizate. Perspec­tivele pentru perioada urmă­toare includ finali­zarea fabricării ansamblului de punţi (topside) a platformei de producţie, instalarea acestuia peste structura de susţinere deja montată în locaţia Ana din Marea Neagră şi forarea celor cinci sonde de producţie“, spune Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas (BSOG).

Aceasta este compania din spatele primului proiect de explorare şi exploatare de hidrocarburi din Marea Neagră lansat în România după 1989. Proiectul MGD din portofoliul BSOG constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

„Restul activităţilor terestre, inclusiv construirea staţiei de tratare a gazelor şi instalarea conductei terestre, ne aşteptăm să fie finalizate până în trimestrul 4 al anului 2021, prima producţie de gaze fiind estimată tot pentru trimestrul 4 anul acesta.“

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a circa 10% din consumul de gaze al României, existând deja un contract de vânzare a gazului pe 10 ani cu francezii de la Engie.

 

Primul gaz nou

În total, BSOG a derulat investiţii de 600 mil. dolari în perimetrul Midia din Marea Neagră.

„În plus, BSOG investighează posi­bilitatea utilizării infrastructurii proiectului MGD pentru a găzdui descoperirile altor producători de gaze şi urmăreşte dezvoltarea de proiecte de energie verde atât în timpul, cât şi după epuizarea zăcămintelor de gaze Ana şi Doina din proiectul MGD.“

Proiectul BSOG reprezintă o premieră în ultimii 30 de ani pentru industria energetică locală şi va avea un rol important în alimentarea pieţei interne cu gaze, mai ales în contextul în care este deja vizibilă creşterea ponderii importurilor pe fondul scăderii producţiei interne, cu impact direct pe preţ.

„Înţelegem că aprovizionarea cu LNG (gaz natural lichefiat) este direcţionată către Asia, reducând oferta disponibilă în Europa. Fără gaze produse pe plan intern sau regional, consumatorii sunt mai vulnerabili la astfel de creşteri de preţ“, explică Beacom contextul actual interna­ţional cu impact local.

Efecte pe orizontală

Dincolo de stabilitatea alimentării pieţei locale cu gaze, un proiect de talia BSOG a generat volume de muncă importante pentru companiile locale de echipamente sau servicii.

„Dacă vorbim despre firmele cu care BSOG este în relaţie contractuală directă, există aproximativ 200 de firme care furnizează fie bunuri, fie servicii pentru proiectul MGD, marea majoritate din România. Există, de asemenea, o serie de lucrări subcontractate de contractorul nostru general către companii româneşti în principal, între care Revicond Canaltech din Târgu-Mureş cu ajutorul căreia am realizat anul trecut subtraversarea ţărmului Mării Negre şi Argenta din Năvodari, responsabilă cu lucrările de instalare a conductei terestre.“

Ca număr de persoane pe şantierul BSOG, maximul a fost atins în primăvara aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO