Companii

Marius Ivan: Am investit banii din Dufa in proiecte imobiliare si pe piata constructiilor

17.01.2006, 19:59 145

Directorul general al Henkel Bautechnik Romania a investit in dezvoltarea unor afaceri care cumuleaza aproximativ 50 mil. euro.

La 48 de ani, Marius Ivan, de formatie economist, este investitor in afaceri de pe piata constructiilor cifrate la aproximativ 50 de milioane de euro.

Unul dintre fondatorii afacerii cu lacuri si vopsele Dufa Romania, el detine 35% din Henkel Bautechnik Romania (unde ocupa si pozitia de director general), un pachet de 90% din actiunile unei retele de centre de materiale de constructii, respectiv 90% din Creativ Invest Grup, companie care dezvolta proiecte imobiliare pe piata Capitalei.

"Vreau sa fiu si antreprenor si manager. Imi place sa dezvolt proiecte in care sa atrag finantatori straini, pentru ca e mai bine sa am o mica parte dintr-o afacere mai mare, decat sa am controlul asupra unei afaceri de proportii reduse", apreciaza Ivan.

"Am investit impreuna cu partenerii mei pana acum 34 milioane euro, suma care cuprinde si investitiile in producatorul de vopsele Dufa. Inainte sa investesc intr-o afacere fac un studiu de piata si caut oportunitati de afaceri in domeniul respectiv", adauga Ivan.

Managerul - investitor a intrat in afaceri la inceputul anilor ''90, cand se ocupa cu importul de electrocasnice.

Marius Ivan este din 1999 director general al companiei Henkel Bautechnik Romania. Compania, cu peste 130 de angajati, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 27 mil. euro.

In acelasi timp, Ivan s-a aratat un investitor abil. El a fondat in anii ''90 afacerea Dufa, acum unul dintre primii trei producatori de lacuri si vopsele din Romania, alaturi de un alt investitor roman, Liviu Stan, si grupul german Meffert. In 2005, actionarii Dufa au vandut afacerea catre fondul de investitii Advent.

Ivan a incasat aproximativ 7,2 mil. euro din vanzarea participatiei de 40% din Dufa.

"Afacerea Dufa avea nevoie de investitii mari si de know-how pentru a-si continua dezvoltarea si am decis sa o vindem", spune Ivan.

Banii incasati i-a investit in firma Creativ Invest si in reteaua Global Real Invest din domeniul materialelor de constructii, afacere in care este implicat si concernul german Interpares Mobau Interbaustoff. Din ipostaza de manager - antreprenor, Ivan a format echipe de management, care sa coordoneze afacerile in care el a investit.

"Echipele de management sunt formate de obicei din trei persoane, un director general, unul financiar si unul comercial, carora le stabilesc niste indicatori de performanta pe care trebuie sa-i indeplineasca pe o anumita perioada de timp", afirma Ivan.

Potrivit acestuia, fiecare manager trebuie sa lucreze impreuna cu echipa pe care o conduce, pentru a motiva angajatii.

"Organizam lunar si chiar saptamanal, sedinte in care vedem daca am indeplinit tintele pe care le-am propus. E foarte important sa lucrezi in echipa si sa imparti responsabilitatile, pentru ca fiecare angajat sa se simta util", spune Ivan. "La inceputul fiecarui an pregatesc impreuna cu echipele de manageri un business plan, in care punem pe hartie ce obiective ne propunem pentru anul respectiv", precizeaza Ivan, care adauga ca a invatat multe de la partenerii straini cu care a colaborat.

Marius Ivan afirma ca investitiile in reteaua Global Real Invest au fost de 10 milioane de euro, alte 10 milioane fiind pompate in dezvoltarea operatiunilor Henkel Bautechnik. Investitiile in Creativ Invest se ridica la 6 milioane de euro.

Creativ Invest Grup a fost infiintata in 2004 si este specializata in dezvoltarea proiectelor imobiliare, North Gate Business Center fiind prima investitie majora a companiei.

Firma Creativ Invest Grup va construi doua imobile de birouri in zona de nord a Capitalei, pe soseaua Pipera-Tunari, valoarea investitiei fiind estimata la aproximativ 21 de milioane de euro.

Desi Creativ Invest a fost infiintata anul trecut, compania s-a implicat anterior si in dezvoltarea imobilului de clasa A din nordul Capitalei, fostul sediu Dufa, care a fost vandut anul trecut catre un grup de investitori irlandezi, in cadrul unei tranzactii estimate la 6,5 milioane de euro.

Henkel Bautechnik Romania, compania condusa de Ivan, a inaugurat anul trecut a treia unitate de productie a companiei, in care s-au investit circa 3,5 milioane de euro. Fabrica, si-tuata in comuna Pantelimon, produce adezivi pentru constructii sub marca Ceresit.

Printre marcile aflate in portofoliul Henkel se numara Ceresit si Thomsit.

Potrivit propriilor estimari, Henkel Bautechnik este lider pe piata romaneasca a adevizilor si vizeaza o pozitie in topul pietei de sisteme de termoizolatii si hidroizolatii. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO