Companii

Marius Ivan a castigat 16 mil. dolari din afacerea Henkel Bautechnik

14.04.2006, 00:00 797

Unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri de pe piata romaneasca face al doilea exit, dupa producatorul de vopsele Dufa.

Marius Ivan, unul din fondatorii afacerii cu lacuri si vopsele Dufa Romania, a incasat 16 mil. $ (13 mil. euro) in urma vanzarii catre grupul german Henkel a participatiei detinuta la Henkel Bautechnik Romania, potrivit unor informatii din piata. "Marius Ivan a vandut 35% din companie", a declarat pentru ZF Iulian Mangalagiu, directorul de marketing si vanzari al Henkel Bautechnik Romania.

Compania de materiale de constructii a realizat anul trecut un profit brut de 7 mil. euro, la o cifra de afaceri de 27 mil. euro. Ivan se afla la al doilea exit dintr-o afacere, dupa ce a incasat in 2004 circa 7,2 mil. euro din vanzarea unui pachet de actiuni din businessul Dufa Romania.

"Suma obtinuta in urma vanzarii pachetului de actiuni va fi investita in afacerile pe care le detin in domeniul distributiei de materiale de constructii si in real estate", a declarat pentru ZF Marius Ivan.

Marius Ivan, 48 de ani, a detinut functia de director general al Henkel Bautechnik Romania din 1999, locul sau fiind luat in prezent de Wolfgang Zettl. Ivan, de formatie economist, a intrat in afaceri la inceputul anilor ''90, cand se ocupa cu importul de electrocasnice.

Daca pana in urma cu doi ani, Ivan a fost un investitor low profile pe piata romaneasca, anul acesta el a iesit in fata anuntand investitii importante in afacerile pe care le detine in real estate, prin compania Creativ Invest, si in domeniul distributiei de materiale de constructii, prin firma Global Real Invest. El a fondat in anii ''90 afacerea Dufa, acum unul dintre primii trei producatori de lacuri si vopsele din Romania, alaturi de un alt investitor roman, Liviu Stan, si grupul german Meffert.

Banii incasati i-a investit in firma Creativ Invest si in reteaua Global Real Invest din domeniul materialelor de constructii, afacere in care este implicat si cu grupul german Interpares Mobau Interbaustoff. Din ipostaza de manager - antreprenor, Ivan a format echipe de management care sa coordoneze afacerile in care el a investit.

Infiintata in urma cu un an si detinuta integral de Ivan, Global Real Invest a obtinut in 2005 o cifra de afaceri de 6 mil. euro cu primul centru de materiale de constructii, deschis in zona Pipera din Capitala. Ivan estimeaza ca va ajunge pana in 2010 la afaceri de 160 milioane de euro in conditiile in care planul de dezvoltare prevede investitii de 50 mil. euro. In perioada 2007 - 2010 vor fi deschise inca 19 noi centre comerciale in 17 orase din Romania, frecventa de deschidere fiind de 4-5 centre comerciale pe an, potrivit lui Ivan. El spune ca pana acum au fost investiti zece milioane de euro in dezvoltarea operatiunilor din domeniul distributiei de materiale de constructii.

Cealalta afacere dezvoltata in paralel de catre omul de afaceri, Creativ Invest Grup, este o companie specializata in dezvoltarea proiectelor imobiliare. Aceasta firma a fost infiintata in 2004, proiectul de birouri North Gate Business Center din Capitala fiind prima investitie majora a companiei. Firma Creativ Invest Grup va construi doua imobile de birouri in zona de nord a Capitalei, pe soseaua Pipera-Tunari, valoarea investitiei fiind estimata la aproximativ 21 de milioane de euro. Desi Creativ Invest a fost infiintata anul trecut, Ivan a fost implicat anterior si in dezvoltarea imobilului de clasa A din nordul Capitalei, fostul sediu Dufa, care a fost vandut anul trecut catre un grup de investitori irlandezi, in cadrul unei tranzactii estimate la 6,5 milioane de euro.

Producatorul de materiale de constructii Henkel Bautechnik Romania a produs in 2005 circa 170.000 tone de materiale de constructii, iar vanzarile de pe piata romaneasca reprezinta circa 90% din cifra de afaceri.

Henkel Bautechnik Romania are peste 130 de angajati si estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul trecut.

Compania produce in comuna Pantelimon, unde detine trei fabrici, adezivi pentru gresie si faianta, sistem de hidro si termoizolatii, gleturi, produse de pardoseli si chituri de rosturi. Grupul german este interesat sa participe, prin furnizarea de produse si sisteme, la programul de reabilitare tehnica a cladirilor, lansat si gestionat de autoritati.

Investitiile totale realizate de companie in perioada 2000-2006 se ridica la peste zece milioane de euro. Noua conducere a companiei Henkel Bautechnik nu a exclus posibilitatea deschiderii de noi unitati de productie in domeniul materialelor de constructii daca piata va cere o productie suplimentara in acest domeniu.

Principala marca a companiei este Ceresit, cu care grupul detine, potrivit datelor proprii, 45% din piata adezivilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO