Companii

Marii jucători din industria aeronautică şi de armament au ajuns la rulaje de 1,3 mld. lei

Marii jucători din industria aeronautică şi de...

Autor: Carol Dan

17.07.2015, 00:05 572
Cifra de afaceri cumulată a princi­palelor 29 de companii din industriile aeronautică şi de armament, în care lucrează aproape 10.000 de persoane, s-a ridicat anul trecut la 1,32 mld. lei (aproape 300 mil. euro), în creştere cu 31% faţă de 2013, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.
 
Cea mai mare companie din perspectiva afacerilor a fost anul trecut Aerostar Bacău, producător de com­ponente pentru avioane, listat la bursă şi controlat de Iarom Bucureşti, deţinută de trei persoane fizice, Grigore Filip, Mihail Nicolae Toncea şi Doru Damaschin. Aerostar a încheiat anul trecut cu un rulaj de 261 de milioane de lei, în creştere cu 23% faţă de 2013. Şi Uzina Mecanică Cugir, producător de armament controlat de stat, a avut anul trecut afaceri de 154 de milioane de lei, aproape triplu faţă de 2013. Podiumul este completat de Airbus Helicopters România Ghim­bav, cu afaceri de aproape 130 de milioane de lei anul trecut, în scădere cu aproape 20%. Firma este controlată de grupul franco-german Airbus.  Pe lista principalelor companii din in­dustria aeronautică şi de armament intră mai multe companii de stat, prin­tre care Tohan Zărneşti sau Fa­brica de Arme Cugir. De altfel, com­paniile de stat din industria arma­mentului au beneficiat anul trecut de o ştergere cumulată a datoriilor de 1,1 miliarde de euro (aproape 250 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO