Companii

Marian Alecu: Sunt primul sef roman al unei multinationale

19.01.2006, 20:23 81

Directorul general al McDonald''s Romania a adus anul trecut lantul de restaurante fast-food pe profit pentru prima data de la intrarea pe piata romaneasca.

"Anul trecut, am trecut pe profit net. Acesta a fost de circa 2 milioane de dolari", a spus directorul general al McDonald''s Romania, care ocupa aceeasi functie si pentru Bulgaria si Moldova si coordoneaza activitatile lantului si in Serbia, Muntenegru, Croatia, Slovenia, Mecedonia, Georgia si Azerbaidjan.

McDonald''s a intrat pe piata romaneasca in urma cu zece ani si pana anul trecut, toate exercitiile financiare au fost incheiate cu pierderi nete. "Preturile din Romania pentru produsele McDonald''s sunt de cateva ori mai mici decat cele din tarile vest-europene. A fost o politica de pret asumata de catre companie, de a mentine preturile la un nivel redus", a mai spus Alecu.

El a mentionat ca politica de pret a companiei pe piata romaneasca este ca ritmul anual de crestere al preturilor sa fie jumatate din ritmul inflatiei. "Anul trecut am majorat preturile cu 4%, iar pentru acest an cred ca vom opera o crestere de circa 3%", a spus Alecu.

Cifra de afaceri a companiei McDonald''s Romania s-a ridicat anul trecut la circa 60 de milioane de euro (peste 70 mil. $), in crestere cu 20% fata de anul precedent, in conditiile in care firma nu a mai deschis restaurante noi.

"Cresterea afacerilor a fost determinata de mediul economic favorabil, de introducerea cotei unice, care a stimulat consumul. McDonald''s s-a implementat bine in Romania, iar brandul a fost adoptat de consumatorii romani, ca un mod de viata", a spus directorul McDonald''s. El a mai precizat ca si devalorizarea euro de anul trecut a ajutat la cresterea afacerilor companiei.

De la intrarea pe piata romaneasca pana in prezent, cifra de afaceri a companiei a crescut in fiecare an. "Perioada 1996-2000 a fost destul de grea si business-ul a avut multe frane. Dupa 2000, lucrurile s-au redresat", afirma Alecu. Obiectivul firmei pentru acest an este majorarea cifrei de afaceri cu cel putin 15%.

"Anul acesta, avem proiecte de investitii de 7-8 milioane de euro in deschiderea de noi restaurante si in modernizarea celor existente. Vom deschide doua sau trei restaurante, din care unul la Timisoara si unul in Bucuresti, si vom face investitii pentru modernizarea unor restaurante, care vor consta in schimbarea decorului si a echipamentelor", a mai spus Alecu. Investitia intr-un restaurant McDonald''s este de circa 1 mil. dolari (circa 800.000 de euro).

Alecu apreciaza ca o oportunitate importanta pentru lantul de restaurante american pe piata romaneasca este deschiderea unui numar din ce in ce mai mare de centre comerciale.

McDonald''s are in prezent 52 de restaurante, dintre care unul in Brasov este franciza unui investitor local.

"In ceea ce priveste extinderea prin franciza vom continua acest proces, dar dupa anul 2006", a mentionat Alecu.

McDonald''s Romania are in prezent 2.500 de angajati din care 80 lucreaza la fabrica de prelucrare a carnii a firmei din Bucuresti.

"Sistemul McDonald''s in Romania reprezinta o investitie totala de 70 de milioane de euro. Ma refer atat la investitiile in restaurante cat si la investitiile furnizorilor, pentru ca o parte din firmele furnizoare fac parte tot din sistemul McDonald''s la nivel international", a precizat Alecu.

Compania se aprovizioneaza cu materii prime in cea mai mare parte de pe piata interna.

"Furnizorii nostri de carne de pui sunt Avicola Bacau si Avia Alba-Iulia. Standardele McDonald''s sunt mai draconice decat cele impuse de lege. Controlam tot ce se intampla acolo, inclusiv fermele in care sunt crescuti puii", a spus Alecu.

Alti furnizori ai companiei sunt filiale locale ale furnizorilor McDonald''s la nivel mondial. "Spre exemplu, fabricile de salate si de chifle, apartin L&O Romania, filiala companiei L&O care furnizeaza carne pentru restaurantele McDonald''s in toate tarile lumii", a mai spus Alecu. El a adaugat ca distributia produselor de la fabrici la restaurante este realizata de companiile Alpha Romania si RomDis.

"Produsele sunt preparate la fabrici si sunt livrate la toate restaurantele McDonald''s din Bucuresti si din tara, iar livrarea dureaza circa o ora", afirma el.

In ceea ce priveste tendintele de consum, Alecu a spus ca acestea sunt din ce in ce mai orientate catre produsele dietetice.

"Se vand bine salatele, bauturile necarbogazoase, sucurile naturale, cafelele. Vom continua sa includem in meniuri aceste tipuri de produse", a mai spus el.

Marian Alecu este la conducerea McDonald''s Romania din 1997, iar de trei ani a preluat si conducerea retelei in Bulgaria si Moldova. Alecu a fost primul angajat al McDonald''s in Romania si primul director general local al unei multinationale din Romania.

"Planurile McDonald''s in Romania sunt conditionate de un mediu financiar coerent si netulburat. Nu cerem avantaje, ci liniste, transparenta si previzibilitate", a spus el.

Alecu a mai spus ca in prezent o serie de produse (cum ar fi salatele si chiflele) sunt exportate din Romania in Bulgaria si Moldova.

"Exporturile anuale se ridica la 3-4 milioane de euro", spune Alecu. Pe de alta parte, McDonald''s inca mai importa anumite produse, cum ar fi sosurile, uleiul, cartofii si branza. Alecu spune ca eliminarea taxelor vamale, care va urma dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va avantaja compania McDonald''s.

"O data cu aderarea Romaniei dispar taxele vamale, ceea ce inseamna ca o sa importam mai ieftin cu 20-30% materiile prime. In plus, vom fi avantajati si la export, Romania fiind centru de export din regiune", a precizat Alecu.

georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO