Companii

Marian Alecu lasa McDonald’s si porneste o afacere „fara restaurante"

Marian Alecu lasa McDonald’s si porneste o afacere „fara restaurante"

Marian Alecu a adus brandul McDonald's in Romania in urma cu 16 ani, iar din 1997 a devenit director general al companiei

28.09.2009, 00:00 1094

Joi, orele 13:00. McDonald's-ul de la parterul centruluicomercial Unirea Shopping Center din Capitala, prima unitatedeschisa in urma cu 14 ani este pe jumatate plin. Clientii auacelasi aer al persoanelor care dispun de 30 de minute libere sicare isi savureaza linistite hamburger-ul, cafeaua sau portia decartofi prajiti.

La case nu este coada, dar fiecare cumparator este intampinat cu"Poftiti si aici, va rog!", iar in doua minute se realizeazatranzactia.

Finalul de mandat al lui Marian Alecu, 52 de ani, directorulgeneral al celei mai mari retele de restaurante fast-food dinRomania, nu schimba cu nimic ritmul normal dintr-un restaurantMcDonald's, cu toate ca angajatii stiu de noile modificari de management.

"A creat un sistem care merge foarte bine singur acum. In plusne-a format si pe noi, astfel incat sistemul acesta sa mearga inciuda schimbarilor", este de parere Lidia Cristea, directorul derestaurant, care lucreaza de 14 ani in cadrul McDonald's.

Angajata ca simplu lucrator pe vremea cand era studenta, pentrua-si putea continua scoala, Lidia l-a cunoscut pe Marian Alecu pevremea cand era la "statia de cartofi", de care nu scapa nimeni.Daca atunci i s-a parut "impunator", acum il tutuieste.

"Pe Marian l-am cunoscut prima data cand a venit la una dintrecase si a comandat ceva. Punea multe intrebari de genul «De candesti angajat?, Cum te descurci? sau Daca ai familie, copii?» si deaceea m-am intrebat cine este. Mai tarziu am aflat ca estedirectorul general al companiei. Intotdeauna venea fara sa anunte,trecea pe la bucatarie, peste tot, dadea mana cu toata lumea. Nustiu cum era la birouri, dar aici nu l-am auzit niciodata sa tipela cineva", povesteste Cristea.

Sunt si angajati mai noi care nu l-au cunoscut, dar toti auauzit despre el.

"Fetele din cealalta tura l-au cunoscut. Noi suntem de un anaici si nu am apucat sa-l vedem, dar stiu ca era un om foarteatent, intotdeauna ne dadea cadouri de 1 si 8 martie sau pentrucopii de Paste si de Craciun. Organiza si petreceri cu angajatii,la care invita pe toata lumea", spune una dintre angajatele unuirestaurant.

Ea a inceput sa lucreze in Bucuresti dupa ce McDonald's a facutrecrutare de personal din zonele limitrofe Capitalei, punand ladispozitie autobuze pentru deplasarile catre serviciu si inapoipentru noii angajati.

Perioada sabatica

McDonald's, care a avut o cifra de afaceri de 108 mil. euro in2008, are in prezent peste 4.000 de angajati in cele 60 de unitatila nivel local, dintre care 40% lucreaza in regim part-time.Acestea sunt doar cateva dintre rezultatele care ii completeazaCV-ul lui Alecu.

Executivul a decis sa isi ia un "an sabatic" pana la inceputullui 2010, cand va lua hotararea sa inceapa un business pe contpropriu intr-un domeniu nou.

"Perioada petrecuta la McDonald's a fost foarte buna atat dinpunct de vedere profesional, cat si personal. Personal, trebuie sarecunosc ca m-a ajutat din punct de vedere financiar. Profesional,mi-am facut multe relatii, contacte, mai ales ca aveam un nume greuin spate. Acum voi face o pauza", recunoaste Alecu.

"De la cer la pamant", diferenta intre un restaurant de acumzece ani si unul nou

Daca in primii ani de la lansare McDonald's a mers in pierderedin cauza puterii mici de cumparare a romanilor, a deprecieriimonedei sau a inflatiei, dupa anul 2000, compania a ajuns pe zerosi ulterior a inceput sa inregistreze profit.

"Cuani in urma, Romania era o tara neinteresanta, proprietarii nuaveau ganduri foarte mari de a investi pe aceasta piata. Financiar,restaurantele din Romania nu faceau sens, dar m-am luptat practiccu ei sa mergem mai departe, iar anul trecut am deschis cel maimodern restaurant din Europa, pe cel din Drumul Taberei, in urmaunei investitii de peste patru milioane de euro", spune Alecu, careadmite ca diferentele intre un restaurant deschis in urma cu peste10 ani si unul renovat sau deschis de curand sunt diferente ca dela cer la pamant.

"Daca mai pot numi restaurant ce aveam in '97-'98, inseamna cacele de acum sunt module lunare. Lucrurile s-au schimbat radical,pentru ca ne-am dat seama ca nu le mai putem oferi oamenilor doargranit, gresie si aluminiu", crede el.

Restaurantul de la Unirii a fost in acest an pentru a doua oaramodernizat, ultima data necesitand o investitie de circa un milionde euro.

Suprafata initiala a restaurantului deschis in anul 1995 era de830 de metri patrati, numarul de locuri destinat clientilorajungand la 200. Era un spatiu restrans, cu mese simple din granit,despartite de culoarul de trecere catre casele de marcat pringardulete albe.

In 2000, restaurantul a prins culoare, conducerea optand pentrunuante mai vesele, predominant fiind portocaliul. Anul acesta,insa, in urma renovarii, suprafata a fost extinsa la 250 de metripatrati, ceea ce permite ocuparea a 260 de locuri. In plus, s-amers pe jocuri de culori in tablouri care acopera peretii sicombinatii de metal cu lemn wenge. Daca asta a fost modelul unuirestaurant McDonald's international, Alecu a venit in plus custrategii de dezvoltare, a introdus noi produse si le-a adaptat lapiata locala, iar jobul acesta i s-a potrivit ca o "manusa", dupacum spune.

"Poate in multe tari, McDonald's a urmat tendintele pietei, darin Romania a format tendintele. Multe dintre ele au foat copiate,preluate. Nu sunt proiecte pe care as fi vrut sa le realizez si nule-am realizat. Una dintre realizari este ca pe timp de criza amreusit sa ne dezvoltam, sa modernizam restaurantele, cand multijucatori au inregistrat pierderi", declara Alecu, care crede caMcDonald's Romania va fi lasat in continuare pe mainile unuiprofesionist, dar care va veni cu propriile strategii. In cepriveste planurile de dublare a numarului de restaurante, acesteaau ramas in picioare, spune Alecu.

Noul executiv vine din Rusia

Postul pe care il va parasi, incepand cu octombrie, il va preluaKaren Bishop, COO al McDonald's Rusia si Europa de Est. KarenBishop si-a inceput cariera in cadrul McDonald's Canada in 1981 sia contribuit la baza operatiunilor McDonald's din Rusia, lainceputul anilor '90.

"Marian Alecu va fi greu de inlocuit ca anvergura, caprofesionalism, carisma. Va fi greu de gasit cineva care sa atingaperformantele managerului Marian Alecu", spune Cristian Savu,fostul director de comunicare al retelei timp de 12 ani si care aparasit McDonald's la jumatatea acestui an pentru a se dedica deasemenea unui business propriu, de aceasta data in comunicare. Savuil caracterizeaza pe fostul director general al McDonald's ca fiind"pertinent". "Stia ce sa ceara pentru a obtine maximul deperformanta, iar noi am incercat sa ne ridicam la standardeleimpuse de el. A avut un cuvant hotarator in ce priveste sistemulMcDonald's", crede Savu.

Parerea sa este impartasita si de alti fosti angajati, uniidintre ei ramanand in continuare in aceeasi industrie.

"Era focusat pe business, dar avea foarte mare grija de oameni.Simteai asta cand lucrai cu el. Mai mult, se preocupa foarte tarede cum arata businessul romanesc si poate de aceea a ajuns sa ducaRomania peste sud-estul Europei", conchide un fost manager care aplecat din conducerea McDonald's dupa mai bine de 10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO