Companii

Marcarea profiturilor pe SIF-uri aduce corectii puternice. Brokerii raman optimisti

08.08.2005, 18:49 14

SIF-urile au inregistrat vineri corectii semnificative, care au anulat o parte importanta din castigurile investitorilor din sedinta anterioara, cand castigasera aproape 11%.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF) la Bursa de Valori, a pierdut 5,3% in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii.

Tonul scaderilor l-a dat SIF Banat-Crisana, care a fost cea mai tranzactionata in sedinta de vineri, cu un rulaj de peste 16 milioane de lei (aproape 4,7 mil. euro). Brokerii cred ca unii investitori straini care detineau actiuni la SIF Banat-Crisana si-au marcat profiturile, profitand si de aprecierea leului, care le-a majorat castigurile in euro.

"Investitorii straini care au vandut masiv vineri de pe SIF Banat-Crisana au tras si piata dupa ei. In aceste conditii, unele dintre SIF-uri au revenit la nivelul de pret dinaintea sedintei de joi", a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de intermediere SSIF Orizont Vest din Oradea.

Actiunile SIF Banat-Crisana au inregistrat si una din cele mai semnificative deprecieri, pierzand 5,9% si inchizand la pretul de 1,6 lei/actiune. Totusi, titlurile SIF Transilvania au avut de departe cea mai mare coborare, pierzand peste 6,7% si inchizand la nivelul de 1,66 lei/actiune.

Deprecierile au fost mai putin accentuate in cazul SIF Moldova si SIF Muntenia, care au inregistrat scaderi de pret de circa 4%.

Brokerii sunt de parere ca aceste scaderi sunt rezultatul strategiei investitorilor de a-si marca castigurile, neexistand un alt motiv real pentru aceste deprecieri. Castigurile actionarilor SIF-urilor din ultimele trei saptamani, cand SIF-urile au crescut puternic au depasit 300 mil. euro,

Majoritatea brokerilor se asteapta ca preturile sa revina pe un trend ascendent, in conditiile in care acestea se situeaza inca sub valoarea reala a societatilor. "La aceste preturi, actiunile SIF-urilor sunt in continuare bune de cumparat si este de asteptat o revenire a cotatiilor. Pe termen mediu, SIF-urile au inca un potential de crestere ridicat", considera Rusu.

Ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1% a devenit saptamana trecuta o realitate prin modificarea restrictiilor la achizitia de actiuni din sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori. Guvernul adoptase la mijlocul lunii trecute o ordonanta care obliga SIF-urile sa majoreze pragul de detinere la 1%. Joi, imediat dupa operarea acestei modificari de catre BVB, investitorii au inceput achizitii masive de actiuni la SIF-uri, determinand o crestere medie de circa 11%.

Ridicarea pragului de detinere la SIF-uri era ceruta de investitorii de la Bursa de mai multi ani pentru ca un prag mai mare permite fondurilor straine de investitii sa intre la cumparare, pachetele de cate 0,1% dintr-un SIF, care puteau fi cumparate pana acum fiind prea mici pentru un investitor de talia fondurilor straine de investitii.

Analistii pietei de capital considera ca SIF-urile se apropie de sfarsitul perioadei de evolutie in bloc, oscilatiile de pret ale acestora fiind din ce in ce mai putin corelate. Acest lucru s-a putut observa, de altfel, si in ultimele sedinte de tranzactionare, cand unele dintre cele cinci societati au inregistrat oscilatii mai mari, iar altele au avut variatii mai mici.

Principala cauza pentru aceasta o reprezinta intrarea pe piata SIF-urilor a unor investitori straini importanti, care se uita mult mai atent la rezultatele financiare si la structura portofoliilor fiecareia din cele cinci societati de investitii financiare. Structura actionariatului SIF-urilor va reprezenta, de asemenea, un factor care va determina diferente in evolutiile societatilor la Bursa. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO