Companii

Managerul adus de Tender să restructureze Vulcan: Avem comenzi, dar trebuie să schimbăm modelul de business

Managerul adus de Tender să restructureze Vulcan: Avem comenzi, dar trebuie să schimbăm modelul de business

Autor: Adrian Cojocar

19.09.2011, 00:00 2659

Adrian Volintiru, un executiv cu experienţă în domeniul restructurărilor, recent adus de omul de afaceri Ovidiu Tender pe poziţia de director general al Vulcan Bucureşti (VULC), punctează într-un interviu acordat ZF ce măsuri vrea să implementeze ca să aducă compania pe linia de plutire.

Vulcan a înregistrat în primul semestru din acest an pierderi de 15,5 mil. lei (3,7 mil. euro) şi i-a adus lui Tender o gaură de peste 20 mil. euro din cauza pierderilor acumulate în ultimii ani.

Situaţia grea prin care trece Vulcan s-a văzut şi pe bursă, valoarea de piaţă a companiei scăzând de peste patru ori în mai puţin de doi ani şi în prezent este evaluată la 1,9 mil. euro. În 2007, Vulcan valora pe bursă 48 mil. euro. Ovidiu Tender a încercat să redreseze producătorul de generatoare de aburi prin recrutarea la începutul anului 2008 a unei echipe de specialiş ti austrieci pentru restructurarea activităţii.A înfiinţ at firma Vulcan International, condusă de managerii austrieci, care să susţină comenzile companiei la export.

În urma acestor măsuri, Vulcan a revenit uşor pe profit în 2008 şi 2009, dar în ultimul an şi jumătate a raportat din nou pierderi semnificative.

"În primul rând Vulcan trebuie puţin redresat. Nu este în cea mai bună situaţie, dar nici cea mai proastă. Trebuie schimbate modelul de business şi strategia. Strategia în primul rând trebuie să fie cea de orientare spre client. Cel mai bun exemplu este că acum trei luni compania avea un grad de încărcare a producţiei de 40-60%, iar acum şi până la sfârşitul anului are 110-120%, ceea ce înseamnă că partea de comenzi este acoperită şi că sunt semne foarte bune de redresare financiară şi de revenire pe profit", a declarat Adrian Volintiru în primul interviu de când a preluat conducerea Vulcan în urmă cu două luni şi jumătate.

El a ocupat anterior funcţia de director financiar în mai multe companii importante, precum grupul Relad, Rompetrom Rafinare, Rompetrol Downstream, Rafinăria Vega, Rebu şi Marine Resourses Exploration International.

Noul şef al Vulcan spune că este ajutat în procesul de reorganizare de austriecii Peter Eisenkolb şi Andreas Wolf, preşedintele şi respectiv directorul de operaţiuni al companiei.

Într-un an, compania scapă de problemele financiare

Volintiru a precizat că este în faza în care s-a înţeles cu furnizorii, cu băncile şi partenerii de afaceri şi crede că până la mijlocul anului viitor compania va scăpa de problemele financiare cu care se confruntă datorită noilor contracte semnate.

"Săptămâna trecută am avut parte de un audit crucial din partea OMV Viena şi se pare că am ieşit foarte bine.Rămânem într-un business foarte mare cu ei în continuare anul viitor şi au crescut foarte mult comenzile primite de la ei", mai spune Volintiru.

Vulcan livrează pentru OMV Petrom unităţi de pompare pentru extracţie şi piese de schimb şi este unul dintre principalii clienţi ai societăţii. La export, spre care se îndreaptă circa 68% din producţia companiei, Vulcan are ca parteneri firme importante pe plan mondial precum Volund, Keppel Seghers, Babcock, Metso sau Dow Chemicals.

Volintiru spune că în scurta perioadă pe care a petrecut- o la Vulcan a luat decizia de a externaliza serviciile suport către grupul francez Vinci, contractul intrând în vigoare pe 15 septembrie şi care ar urma să aducă o economie de 10-15% la nivelul consturilor administrative, cu securitatea, curăţenia şi alte funcţii suport.

Motivul externalizărilor îl reprezintă faptul că noul director vrea să se concentreze pe eficientizarea activităţii de bază şi să renunţe la cele de care nu are nevoie sau nu ştie să le facă.

Caută noi pieţe şi linii de business

"În ultima perioadă ne-am concentrat pe partea de analiză şi restructurare a businessului şi pe partea de comunicare cu clienţii, de identificare a unor noi pieţe. Ce mi-a plăcut când am venit la Vulcan a fost că marea majoritate a comenzilor în lucru erau pentru piaţa vest-europeană şi SUA, ceea ce înseamnă că are o calitate foarte bună, un renume în piaţă şi nite atuuri de care trebuie profitat. Din câte ştiu eu la nivel european există numai cinci unităţi care au acelaşi profil de producţie ca Vulcan", a precizat Adrian Volintiru.

El a explicat pierderile mari înregistrate de Vulcan în ultimii ani prin faptul că fluxurile de producţie n-au fost eficientizate. "Au fost gâtuiri pe fluxul de producţie. S-au întârziat proiectele, în târzierile generează costuri şi s-a ajuns la pierderea profitabilităţii. Chiar dacă este acoperită cu comenzi, capacitatea de producţie tinde să nu fie profitabilă dacă fluxurile de producţ ie nu funcţionează corespunzător."Pentru acest an, compania estimează o cifră de afaceri de 125 mil. lei (29,6 mil. euro), după ce a terminat primul semestru cu afaceri de 21,2 mil. lei, iar în 2012 vrea să atingă vânzări de peste 200 mil. lei.

Conducerea Vulcan mai spune că firma ar urma să redevină profitabilă la nivel operaţional în circa două luni şi crede că poate readuce compania pe profit încă de anul viitor.

"În acest moment industria are cheltuieli destul de mari. Cu cât reuşim să le optimizăm, cu atât mai repede ajungem la liman. Dacă nu ai exact controlul costurilor pe fluxuri şi pe producţie nu ai nicio şansă în faţa concurenţilor.N-am terminat încă analiza. De aceea nici nu pot să vorbesc în momentul de faţă despre reduceri de personal, s-ar putea să nu fie nevoie.Deocamdată am identificat trei noi linii de business", spune Volintiru.

Până în 2007-2008 Vulcan se ocupa mai mult de manufactură, în sensul că primea cea mai mare parte a materialelor de la clienţi, însă în ultimii ani a înglobat în comenzi şi materiile prime necesare producţiei, ceea ce a condus la o creştere a cifrei de afaceri, potrivit conducerii companiei, acest lucru având efecte şi asupra profitabilităţii companiei, care a fost expusă la variaţiile de preţ al materiilor prime.

"Este necesar ca în următoarea lună să ne facem cunoscuţi. Trebuie totodată lucrat foarte mult la comunicarea internă şi externă, cu sindicatele, băncile, instituţiile statului pentru că degeaba fac eu restructurare dacă ei nu înţeleg ce fac şi dacă mesajul nu este transmis corect", a conchis Volintiru.

Vulcan este controlată de Ovidiu Tenderprin intermediul Grupului Energetic Tender,care deţine 73,2% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO