Companii

Managementul prin obiective a triplat profitul la Antibiotice

06.05.2005, 20:01 58

Compania farmaceutica Antibiotice Iasi a inregistrat o crestere cu 200% a profitului net obtinut in primul trimestru al anului, de la 0,57 milioane de euro la 1,87 milioane de euro (68,4 mld. lei), ca urmare a implementarii managementului prin obiective si a trecerii pe produse cu valoare adaugata mai mare.



"Prin aceasta modalitate de conducere a companiei, fiecarui membru al echipei de management superior i se stabilesc obiective si i se acorda un buget in care trebuie sa se incadreze", a explicat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi.

Pe langa introducerea noului sistem de conducere a companiei, cresterea sustinuta a profitului s-a datorat reasezarii structurii portofoliului de produse in piata, precum si eficientizarii costurilor de operare ale companiei, a mai precizat Nani.

O alta cauza a majorarii profitabilitatii afacerii a fost, in opinia lui Nani, modificarea structurii substantelor active exportate de companie. "In primul trimestru am dublat vanzarile la Nistatina (antiinfectios intestinal) la export si am crescut vanzarile la Compactin Lactona in Canada, concomitent cu reducerea ponderii vanzarilor vitaminei B 12 in totalul cifrei de afaceri, care are un pret mai scazut", a mai explicat Nani.

Vanzarile totale ale companiei au cunoscut o majorare de aproape 50%, ajungand la aproximativ 9,8 milioane de euro (360,5 mld. lei), in perioada luata in considerare. Principalele piete de export ale Antibiotice sunt Statele Unite, Rusia, China, India, Malaiezia si Indonezia.

"Expansiunea vanzarilor este efectul largirii diviziei de marketing si promovare a produselor companiei, dar si al cresterii ponderii unor OTC-uri (medicamente eliberate fara prescriptie medicala), al caror pret nu mai este controlat, in totalul vanzarilor", a mai spus directorul de la Antibiotice. Investitiile in cresterea profitabilitatii companiei vor continua si in viitorul apropiat, pentru acest obiectiv Antibiotice urmand sa inaugureze in septembrie un echipament tehnologic care va reduce costul de fabricatie al Nistatinei cu circa 40%.

"Investitia totala este de aproximativ 250.000 de euro, iar efectele asupra profitabilitatii companiei se vor vedea spre sfarsitul acestui an", conform lui Nani.

Antibiotice se pregateste pentru majorarea costului utilitatilor prin reducerea cheltuielilor de productie curente. Investitiile derulate de companie pentru productia aburului in procesul de biosinteza vor reduce costurile totale cu aproximativ 500.000 de euro pana la sfarsitul acestui an.

Previziunile companiei prevad obtinerea unor vanzari de peste 45 de milioane de euro la sfarsitul acestui an, iar profitul net estimat la inceputul acestui an a fost de aproape 5 milioane de euro.

Actionarul majoritar al Antibiotice este statul roman, prin Ministerul Sanatatii, care detine 53% din actiuni. Actionarii minoritari semnificativi sunt SIF Oltenia cu 10% si fondul de investitii Broadhurst, cu 7,68% din actiuni.

Tentativele de privatizare ale Antibiotice din ultimii ani au esuat, dar se pare ca anul acesta procesul va fi reluat. Miza privatizarii companiei este mult mai mare decat valoarea sa bursiera de aproximativ 70 de milioane de euro, compania fiind vazuta ca "ultima carte" jucata de guvern pe piata farmaceutica din Romania. Cifra de afaceri a companiei anul trecut a fost de aproape 35 de milioane de euro.

Actiunile Antibiotice sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 6.450 de lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera este de aproximativ 71,5 milioane de euro.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO