Companii

O mână de ajutor pentru businessurile în dificultate: O directivă europeană care ar putea să fie implementată în România va ajuta antreprenorii să-şi restructureze firmele înainte de a ajunge la insolvenţă

Vasile Godîncă-Herlea, managing partner la CITR

Vasile Godîncă-Herlea, managing partner la CITR

Autor: Alina-Elena Vasiliu

27.01.2022, 15:53 395

Directiva Europeană 1023/2019 privind insolvenţa şi restructurarea de business ar trebui să fie implementată în legislaţia din România în vara acestui an, moment începând cu care companiile aflate în dificultate financiară vor putea apela la soluţii de sprijin înainte de momentul intrării în insolvenţă. Stigmatul insolvenţei este principala piedică în calea deschiderii antreprenorilor de a declara că au probleme în gestionarea businessului, astfel că această legislaţie ar putea fi un avantaj.

„După consultări cu mediul de afaceri, mediul bancar şi instituţiile, avem un proiect de act normativ de transpunere a normativei. Va fi supus aprobării guvernului săptămâna viitoare. Vrem să avem proceduri de restructurare preventivă mai eficiente. Voi susţine adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect în Parlament, astfel încât piaţa românească să beneficieze de aceste proceduri”, a spus Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, la videoconferinţa „Ce aduce 2k22 pentru businessurile în impas?”, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CITR.

Adoptarea acestei directive privind restructurarea şi insolvenţa la nivel european a fost deja salutată de mediul de afaceri european, iar implementarea ei şi în România ar fi benefică pentru businessurile din România. Proiectul de lege propune introducerea unei proceduri de pre-insolvenţă şi a fost conceput pentru a se adresa debitorilor într-o fază incipientă a stării de dificultate, când este nevoie de intervenţie pentru a preveni insolvenţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO