Companii

MAN: Piata autocamioanelor se va stabiliza la un volum de 20.000 de unitati

16.05.2008, 14:14 50

Piata autocamioanelor de peste 6 tone, estimata anul trecut la 12.000 - 13.000 de unitati, potrivit reprezentantilor MHS Truck&Bus - importatorul marcii MAN pe piata locala, se va maturiza la un volum anual de vanzari de 20.000 de unitati, intr-un interval de aproximativ 5-6 ani.
"La 20.000 de unitati livrate anual vom ajunge la un ritm de plus 10-15%, considerat normal intr-o piata dezvoltata. Totul depinde insa de infrastructura, banci si piata imobiliara, preturile ridicate ale dezvoltarilor putand fi o frana pentru comenzile de camioane", a declarat George Geadau, directorul de vanzari al MHS Truck&Bus.
In prezent Romania inregistreaza cel mai ridicat ritm de crestere din CEE, aproape 100% conform statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, al segmentului de autocamioane.
Compania estimeaza pentru anul in curs o cifra de afaceri de 240 mil. euro, dublu fata de anul trecut, si comercializarea a 2.500 de camioane. In primele patru luni compania a vandut 1.300 de camioane, din care au fost livrate 650, cu o valoare cumulata de 80 mil. euro.
"La nivel de piata insa cresterea a fost mai moderata in primele patru luni, cauzele fiind cursul de schimb, cresterea ratei dobanzii, diferitele proiecte de infrastructura care stagneaza si scumpirea combustibililor, care au o influenta importanta", a spus Geadau.
Potrivit reprezentantilor MAN, cele mai mari vanzari de autocamioane se inregistreaza inca in Bucuresti, in cazul MHS 50% din livrari fiind realizate in capitala. Compania detine o retea de vanzari cu centre in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Sibiu, Oradea, Piatra-Neamt si Iasi, pentru 2008 fiind programata inaugurarea a inca trei unitati, in Focsani, Baia Mare si Slatina. Investitia pentru dezvoltarea unei unitati de vanzare, excluzand pretul terenului, se ridica la aproximativ
4 milioane de euro.
Reprezentantii Cefin Holding, principalul jucator in piata autovehiculelor comerciale si importatorul marcii Iveco, confirma tendinta evidentiata de de MHS Truck&Bus, estimand o apreciere considerabila a vanzarilor pentru perioada urmatoare.
"Avem o piata care se apropie cu pasi repezi de maturizare, dar care va creste in continuare cu ritmuri constante. La nivel european o crestere de 5-6% a pietei de autovehicule comerciale este considerata exceptionala, dar noi vom continua cu ritm de 10-15%", a declarat Stefano Albarosa, CEO al Cefin. Cefin apreciaza ca intreaga piata a vehiculelor comerciale se situeaza la 36.000-38.000 de unitati in prezent, cu un trend crescator de 18-20%, cumulat pentru toate segmentele.
"Avem un avantaj ca piata este condusa de companiile private, fara achizitii publice sau licitatii, dar se simte foarte mult lipsa infrastructurii moderne, unde este nevoie de investitii", a completat Albarosa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO