Companii

Majoritatea companiilor germane din România spun că au o situaţie financiară bună şi sunt optimiste cu privire la evoluţia din următoarele 12 ani, însă creşterea preţurilor la materii prime şi energie, costurile cu forţa de muncă şi lipsa personalui calificat dau emoţii managerilor

Majoritatea companiilor germane din România spun că au...

Autor: Roxana Rosu

12.11.2021, 11:59 247

Companiile cu capital german din România au în prezent o situaţie financiară bună şi sunt optimiste cu privire la evoluţia din următoarele 12 ani, însă creşterea preţurilor la materii prime şi energie, dar şi costurile cu forţa de muncă şi lipsa de personal calificat reprezintă cele mai mari motive de îngrijorare, arată un sondaj realizat de AHK România în octombrie 2021.

Actuala criză guvernamentală nu este reflectată în sondaj, deoarece aceasta a început după derularea sondajului.

Majoritatea managerilor consideră că situaţia companiei este „bună” (peste 67%, 2020: 35%). Peste 22% dintre respondenţi declară că situaţia companiei pe care o reprezintă este satisfăcătoare, iar restul de 10% consideră că situaţia este dificilă (2020: 9,6%).

„Situaţia actuală a companiilor trebuie privită şi în contextul în care trebuie să ne întrebăm cât de mult se datorează efectelor preţurilor şi cât de mult efectelor volumelor. Problemele legate de preţ şi de disponibilitate vor continua probabil până în a doua jumătate a anului 2022. Corona a dus la "perturbări de ritm" considerabile, iar motorul economiei globale încă scârţâie pe alocuri”, este de părere Sebastian Metz, Director general şi Membru în Consiliul Director al AHK România

În ce priveşte evoluţia activităţii, companiile sunt din nou mai optimiste în această toamnă. Doar 10% dintre cei chestionaţi cred în continuare că activitatea lor se va deteriora în următoarele 12 luni (2020: 25,5%). Mai mult de 42% se aşteaptă la o îmbunătăţire (2020: 26,6%), iar 47% nu văd nicio schimbare.

Evoluţia economică locală în următoarele 12 luni este neschimbată pentru jumătate dintre respondenţi. Cinci din zece companii se aşteaptă la o îmbunătăţire conjuncturală (2020: 24,4%), în timp ce numărul pesimiştilor a scăzut: 30,6% văd o deteriorare a evoluţiei conjuncturii economiei locale (2020: 44,7%).

În plus, majoritatea companiilor sunt din nou dispuse să angajeze personal. Un număr semnificativ mai mare (40%) intenţionează să crească numărul de angajaţi, comparativ cu 2020 (17%).

Pentru 42% dintre respondenţi, numărul de angajaţi va rămâne la acelaşi nivel (2020: 60%) şi doar 16% dintre cei chestionaţi spun că intenţionează să facă mai puţine angajări (2020: 22%).

În acest context, apetitul pentru investiţii şi-a revenit, faţă de 2020, şi 36% dintre companii îşi propun în următoarele 12 luni cheltuieli de investiţii mai mari (2020: 11%). Un procent apropiat, 32%, sunt de părere că aceste cheltuieli nu se vor modifica (2020: 40%) şi doar 18% văd investiţii mai mici (2020: 33%).  

„Situaţia politică actuală determină incertitudine pentru companiile germane din România. Dezbaterea actuală privind modificările fiscale nu este deloc oportună. Nu putem decât să solicităm în mod repetat tuturor factorilor de decizie politică să asigure previzibilitatea şi, prin urmare, încrederea într-un climat de afaceri favorabil mediului de afaceri şi să continue agenda de reforme pentru a face ca România, ca amplasament investiţional, să fie pregătită pentru viitor şi să poată utiliza fondurile europene disponibile. Aceste investiţii, de care este nevoie urgentă, vor oferi impulsurile necesare creşterii economice", explică Andreas Lier, Preşedintele AHK România.

AHK România a participat pentru a şaptea oară consecutiv la sondajul „AHK World Business Outlook”, coordonat de Uniunea Camerelor Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK). Companii din întreaga lume au fost chestionate în legătură cu planurile de investiţii şi ocuparea forţei de muncă, dar şi despre cei mai importanţi factori de risc în afaceri din fiecare ţară. Din România au participat anul acesta 49 de companii, mai mult de jumătate dintre acestea fiind active în industrie şi construcţii (40,8%), peste 40% în servicii, iar restul companiilor provin din domeniul comerţului. Sondajul s-a desfăşurat în perioada 22 septembrie - 15 octombrie 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO