Companii

Mai mult de 10.000 de companii au aplicat pentru microgranturile de 2.000 de euro în prima zi de înscrieri

Mai mult de 10.000 de companii au aplicat pentru...

Autor: Ramona Cornea

13.10.2020, 10:02 824

Mai mult de 10.000 de companii au aplicat pentru microgranturile de 2.000 de euro în prima zi de înscrieri, dintre care circa 5.000 s-au înscris pe platforma pusă la dispoziţie de Ministerul Economiei doar în prima oră.

”Într-o oră au fost depuse deja peste 5.000 aplicatii, mai exact 5.034. Aplicaţia nu s-a blocat pe parcursul înscrierii, cel puţin până la acest moment. Finanţarea se acordă în ordinea depunerii aplicaţiilor”, spune Cristina Iţcuş, managing part­ner CBS Custom Business Solu­tions, fir­mă de consultanţă pentru fonduri UE.

Consultantul în fonduri europene explica anterior pentru ZF că banii se vor da pe principiul pri­mul venit, primul servit, adică în ordinea înscrierii pe platformă. Aplicaţia este des­chisă de luni până vineri, la ora 20.00. Apoi se va face o listă în or­dinea depunerii, iar primii 50.000 care în­deplinesc condiţiile de eligibilitate pri­mesc banii. Banii ar tre­bui să îi pri­mească foar­te repede, într-o săp­tă­mâ­nă, adauga Cristina Iţcuş.

Prima companie care a aplicat pentru un microgrant pe platforma pusă la dispoziţie de Ministerul Economiei a fost Glass Recycling din Cluj Napoca, cu activitate în recuperarea materialelor reciclabile sortate. Compania a avut o cifră de afaceri de circa 458.000 de lei în 2019, în scădere cu 35,8% comparativ cu anul precedent şi un profit net de 311.000 de lei, în scădere cu 5,8% comparativ cu 2018. Asociatul unic al companiei este Marius Ioan Gligan, asociat în proporţie de 95% şi în o altă companie, respectiv Total Eco Management, conform datelor de pe platforma de analiză financiară confidas.ro.

A doua companie care a aplicat pentru micrograntul de 2.000 de euro de la stat a fost Procad CNA din Tg. Jiu, companie cu activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea. Compania a fost fondată în 2019 şi a avut o cifră de afaceri de aproape 45.500 de lei. Singurul acţionar al companiei este Claudiu Marius Mălăescu, conform confidas.ro.

Înscrierile pentru micro­gran­­turile de 2.000 de euro pentru IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 au început ieri, de la ora 10.00.

Micro­gran­turile de 2.000 de euro se acordă IMM-urilor fără salariaţi, dar şi PFA-urile sau cabinetele medicale pot obţine microgran­turi, pentru susţinerea cheltuie­lilor cu stocurile, chiriile sau pentru acoperirea datoriilor faţă de furnizorii de utilităţi. 

Există nişte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească compa­niile pentru a putea cheltui această sumă, cheltuielile trebuie să se încadreze în nişte categorii menţionate în ordo­nanţă, cum ar fi materii prime, materiale, chirii, utilităţi. Lista de cheltuieli eligibile este destul de lungă, după cum explica Cristina Iţcuş.

Linia de finanţare pentru microgranturi are o valoare totală de 100 mil. de euro şi prevede finanţarea a circa 50.000 de companii, explică ea. Beneficiarii trebuie să aleagă una dintre băncile partenere prin care se vor derula plăţile, respectiv Banca Românească, OTP Bank România, BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Banca Comercială Română, CEC Bank şi Raiffeisen Bank

Microgranturile de 2.000 de euro fac parte din una dintre cele trei linii de finanţare în valoare de 1 miliard de euro, care se adresează mai multor categorii de companii, de la microîntreprinderi, până la companii cu stabilitate în piaţă şi cu planuri de dezvoltare şi investiţii.

 

.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO