Companii

MAE despre situaţia turiştilor din Mexic: aproximativ 50 de cetăţeni români se află în continuare în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur

MAE despre situaţia turiştilor din Mexic: aproximativ...

Autor: Cristina Roşca

03.02.2021, 09:15 2057

Ministerul de Afaceri Externe (MAE) spune că aproximativ 50 de cetăţeni români se află în continuare în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur. În ultimele zile, o serie de turişti români au fost opriţi la intrarea în Mexic pentru interogări sau chiar au fost întorşi în ţară de către autorităţile din această ţară. Mexic, o destinaţie caldă în sezonul rece, este în această perioadă marcată de pandemia de Covid-19 una dintre opţiunile turiştilor de pretutindeni, inclusiv cei din România care pot intra fără restricţii de tip teste PCR sau altele. De asemenea, este o ţară ce nu cere viză pentru turiştii români care stau mai puţin de 180 de zile.

„În contextul multiplelor semnalări din ultimele zile referitoare la refuzul intrării pe teritoriul Statelor Unite Mexicane a mai multor cetăţeni români care se deplasau în scop turistic, Ministerul Afacerilor Externe a continuat demersurile diplomatice pe lângă autorităţile mexicane”, spun oficialii MAE. În cursul zilei de ieri, conducerea MAE a avut o convorbire în format videoconferinţă cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane la Bucureşti, E.S. domnul José Guillermo Ordorica Robles.

„În cadrul dialogului, partea română a exprimat îngrijorarea şi nemulţumirea cu privire la situaţiile generate de deciziile autorităţilor mexicane referitoare la accesul turiştilor români în Mexic şi de tratamentul la care sunt supuşi cetăţenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat.”

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităţilor mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican şi luarea măsurilor necesare, în regim de urgenţă, astfel încât drepturile cetăţenilor români să fie respectate, inclusiv din perspectiva condiţiilor asigurate pe durata procedurilor desfăşurate în aeroport.

O serie de agenţii de turism au anunţat că turiştii pe care i-au trimis în ultimele zile în Mexic au fost separaţi de restul pasagerilor şi ţinuţi timp de mai multe ore într-o sală, fără apă sau mâncare şi fără ca cineva să le ofere informaţii. Le-au fost luate pasapoartele şi telefoanele. Cei care au fost puşi pe cursa de retur a aceluiaşi zbor au primit telefonul şi paşaportul abia la urcarea în avion.

„Autorităţile române nu contestă dreptul suveran al Statelor Unite Mexicane privind decizia de acordare a dreptului de intrare pe propriul teritoriu, dar este obligatoriu ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, şi să nu genereze situaţii ofensatoare”, mai spun reprezentanţii MAE.

Totodată, partea română a solicitat părţii mexicane asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual, în caz contrar existând riscul ca astfel de cazuri să inducă ideea unei abordări discriminatorii.

„În acelaşi timp, cu privire la cei aproximativ 50 de cetăţeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur, MAE precizează că o echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat la aeroport în vederea furnizării de alimente şi apă pentru cetăţenii români. Aceasta au fost preluate de către funcţionarii din cadrul aeroportului şi vor fi distribuite cetăţenilor români.”

MAE reaminteşte că, în conformitate cu informaţiile comunicate public de către autorităţile mexicane şi disponibile pe pagina de internet a MAE, la Atenţionări de călătorie în context COVID-19, având în vedere măsurile adoptate pentru gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internaţional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esenţială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanele care nu pot demonstra caracterul esenţial al călătoriei sunt respinse la frontieră şi returnate în statul de domiciliu/reşedinţă cu primul zbor disponibil.

Cu privire la Aeroportul Internaţional din Cancun, autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.

Mexic este o destinaţie în care ajung anual câteva mii de turişti români, conform estimărilor ZF. România nu este una dintre ţările de top pentru turismul mexican în funcţie de numărul de sosiri, nefăcându-şi loc în top 25 de state. Totuşi, agenţiile locale precum Eturia, Paralela 45, Karpaten sau Dertour, au pe site-urile proprii pachete către această ţară. Turiştilor care merg prin agenţii li se adaugă călătorii independenţi care aleg să îşi construiască vacanţele pe cont propriu.

Repatrieri ale turiştilor români s-au mai petrecut anterior, dar erau foarte rare, acum fiind vorba de un număr mult mai mare de călători locali, câteva zeci doar în ultimele zile, conform datelor existente.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO