Companii

„Made in Romania“ devine „Made in Vietnam“. România a devenit prea scumpă pentru producătorii de haine şi pantofi

„Made in Romania“ devine „Made in Vietnam“....

Autor: Cristina Roşca

18.02.2019, 00:08 3920

♦ Trei fabrici cu sute de angajaţi fiecare au fost închise, iar producţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte se mută pe pieţe mai ieftine precum cele din Asia ♦ O croitoreasă câştigă în medie 1.600 de lei net lunar, cu 40% mai puţin decât salariul mediu pe economie.

România, unul dintre cei mai mari producători de haine şi pantofi din Europa şi chiar din lume, a devenit o destinaţie mult prea scumpă pentru unii jucători din industria de profil, deşi salariul mediu din industrie este de 1.600-1.800 de lei.

În ultima perioadă trei jucători mari - Alison Hayes, Rieker şi HanesBrands - au anunţat că renunţă la fabrici din România, invocând salariile prea mari şi deci lipsa de competitivitate a businessului. Fabricile ce s-au închis sau urmează să tragă obloanele aveau împreună circa 1.500 de salariaţi şi afaceri de peste jumătate de miliard de lei au fost sau urmează să fie închise.

„Nu suntem împotriva creşterii salariului minim din România, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în Romania“, spunea în 2017 Nicolas Georghiades, directorul operaţional al Alison Hayes şi unul dintre acţionari. Acesta a fost primul semnal dat de o companie din industria de profil, industrie care în anii ce au urmat a mai dat o serie de insolveţe şi închideri.

În perioada 2008-2018 salariul mediu net din industria de îmbrăcăminte şi încălţăminte a crescut de la 750 de lei la 1.600-1.800 de lei, dar rămâne cu până la 40% sub media naţională. În acest context, în ultimul deceniu numărul de salariaţi s-a redus cu aproape 100.000, arată calculele ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Industria de profil numără 8.000 de firme cu afaceri de aproape 16 mld. lei şi peste 180.000 de salariaţi în 2017, ultimul an pentru care există date publice.

Producţia din fabricile locale se mută către destinaţii mai ieftine, precum cele din Asia, unde salariile nu ajung nici la 1.000 de lei (200 de dolari). România a fost încă dinainte de anii ’90 un mare producător de textile, însă structura economiei se schimbă. Mai exact, se remarcă o trecere de la producţia de bunuri cu un grad scăzut de prelucrare şi salarii pe măsură spre produse cu valoare adăugată ridicată, care încorporează mai multă tehno­logie, procesul intensificându-se în urma ade­rării la UE, influenţat şi de investiţiile străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO