Companii

„M-as bucura sa avem proiecte de 2 mil. euro la Bistrita sau Buzau”

08.03.2010, 23:07 66

Radu Gorduza-Lupu, managerul furnizorului de echipamentemedicale GE Healthcare pentru Romania si Moldova, spune ca piatapublica de achizitii de echipamente este complet inghetata, in timpce in piata privata "nu exista niciun apetit al bancilor pentrufinantare, asa cum au promis".

Compania a inregistrat anul trecut pe piata locala vanzari depeste 20 mil. euro atat prin General Electric Medical SystemsRomania SRL, firma prin care actioneaza direct, cat si prin altiparteneri comerciali. Nivelul este similar cu cel din 2008.

"Pentru 2010 nu mai estimez nimic. La noi proiectele au oanumita dinamica, e nevoie de cateva luni pentru a demara", a spusGorduza-Lupu.

Stagnarea din 2009 vine dupa mai multi ani de crestere de "douacifre", existand si situatia in care cifra de afaceri s-a dublat dela un an la altul. General Electric Medical Systems Romania SRL afost inregistrata in 2000, iar activitatea de reprezentantaincepuse dupa 1980. Anul trecut vanzarile catre sectorul public augenerat sub 5% din veniturile totale ale companiei.

Cel mai mare contract avut anul trecut s-a ridicat la 2 mil.euro si a fost in Bucuresti. Conform informatiilor furnizateanterior de companie, cel mai mare contract pe piata locala a fostin 2001-2002, cand firma a livrat 11 aparate cu rezonanta magnetica(RMN) si 50 de mamografe spitalelor de stat. Contractele au avut ovaloare de peste 20 mil. dolari.

"Exista in continuare lipsa de liniaritate. Bucurestiul aducecele mai mari vanzari din punctul de vedere al marimii unuiproiect. As fi fericit sa avem proiecte de 2-3 mil.euro laBistrita-Nasaud sau Buzau", a mai spus Radu Gorduza-Lupu.

El afirma ca sunt unii investitori straini interesati deachizitii in Romania, si poarta negocieri in acest sens.

"Cat timp structura de asigurari private nu este implementatasau platile informale nu se formalizeaza prin contributiilecetateanului la buget, nu ai cum sa construiesti spitale privatesau clinici pe buzunarul saracit la romanilor ", a completatmanagerul GE Healthcare.

In legatura cu investitorii care fac achizitii in Romania,Gorduza-Lupu este de parere ca acestia isi cumpara de fapt prezentapentru momentul in care vor putea dezvolta spitalele private.

Piata de echipamente medicale, estimata la peste 150 mil. euro,este disputata in principal de catre GE Healthcare, Siemens siPhilips.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO