Companii

Lupta acerba in Cehia pentru frecventa de 26GHz

26.07.2000, 00:00 16



Competitia pentru castigarea uneia dintre cele trei licente de operare in frecventa de 26GHz, scoase la vanzare de Guvernul ceh, se intensifica pe masura ce operatori din intreaga Europa si din America de Nord se grupeaza pentru a acorda mai multe sanse propriilor oferte.

Potrivit expertilor apropiati procesului de licitatie, intre opt si zece consortii s-au grupat pentru a concura alaturi de ceilalti 27 de pretendenti care au platit deja taxa de participare de 100.000 de coroane cehe (aproximativ 2600 USD).

La licitatie trebuie sa fie inregistrata doar o singura companie dintre cele care formeaza grupul, restul partenerilor adaugand doar valoare competitiva ofertei proprii.

Cele trei licente au fost scoase la vanzare de Biroul Ceh de Telecomunicatii (BCT). Castigatorii vor avea dreptul de a furniza servicii in banda larga inclusiv transfer rapid de date, acces la Internet, comunicatii si video-conferinte.

La inceput BCT intentionase sa ofere licentele primelor companii care ar fi dorit sa le cumpere, dar interesul mare manifestat fata de acestea au determinat autoritatile cehe sa organizeze o licitatie, au declarat surse din cadrul BCT.

Procesul de licitatie si regulamnetul de participare au fost subiectul aparitiei unor confuzii si controverse in randul companiilor interesate. Spre deosebire de criteriile de participare la licitatia pentru licenta UMTS (Universal Mobile Telecommunications System, a treia generatie de telefonie mobila), cele stabilite pentru obtinerea drepturilor de operare pe frecventa de 26 GHz sunt considerate "subiective" chiar si de catre unele autoritati locale.

Potrivit criteriilor de participare, participantii care detin mai mult de 10% intr-o companie proprietara a unei licente nationale de telefonie fixa sau mobila va fi exclusa de la licitatie. In acelasi timp, detinatorii unor licente regionale ca si cei care au castigat astfel de drepturi in strainatate sunt cotati mai bine decat societatile care nu fac parte din aceasta categorie. Decizia BCT va fi luata pe 15 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO