Companii

Luna august a salvat sezonul pe litoral

02.09.2003, 00:00 18



Turisti mai putini, sezon slab, revenire, calitate scazuta, preturi mari, mutarea varfului de sezon - cateva din expresiile care au definit in acest an sezonul estival de pe litoral. Opinii contradictorii ale diversilor analisti referitoare la calitatea serviciilor, numarul de turisti, tarife, care au incercat sa explice ca totusi sezonul nu a fost chiar atat de slab si ca inca exista sanse de revigorare.



Spre finalul sezonului, dupa o luna iulie foarte slaba pentru o mare parte a hotelurilor, conturile acestea s-au refacut in august. Situatia este totusi diferita de la o statiune la alta.



"A fost un an bun. Luna iunie a mers bine, iar august a depasit orice asteptari. Intr-adevar, spre deosebire de anii trecuti, varful de sezon nu a mai fost in iulie, cand au fost mai putini turisti, ci in august", considera Dragos Raducanu, director executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).



Reprezentantii societatile hoteliere din statiuni sunt de acord, cu unele observatii, cu afirmatiile oficialului FPTR.



"Pe ansamblu, incasarile au crescut cu circa 10% fata de 2002, chiar daca gradul mediu de ocupare a fost intr-o mica scadere, de aproximativ 4%. Veniturile societatilor au crescut usor, pe fondul unei majorari temperate a tarifelor", a explicat Ioan Pascanu, directorul Departamentului Management de Portofoliu din cadrul SIF Transilvania.



SIF Transilvania este actionar majoritar la cinci societati turistice de pe litoral: Eforie SA, Carmen Silva SA, Miorita Estival, Saturn SA si Venus SA. Hotelurile administrate de societatea de investitii au raportat in acest an o crestere cu circa 50% a numarului de turisti straini, evolutie care a compensat usoara scadere a numarului de clienti romani.



Potrivit datelor preliminare, la 20 august Eforie SA inregistra o majorare de aproape 40% a veniturilor fata de 2002, in timp ce gradul mediu de ocupare a hotelurilor era de 70,8%, cu zece procente mai mare decat anul trecut.



Situatia nu se repeta insa la celelalte patru societati, unde gradul de ocupare a urmat o tendinta descendenta fata de 2002. Hotelurile societatii Venus au raportat un grad mediu de de ocupare de 91%, fata de 98%, dar incasarile au crescut cu 10%, ajungand la 33,3 miliarde lei. O evolutie similara a avut si Saturn SA, unde gradul de ocupare a scazut de la 83,7% la 80,3%, in timp ce incasarile au crescut de la 151 miliarde lei la 168 miliarde lei.



Pentru Mangalia SA, sezonul 2003 nu a fost prea bun, societatea fiind afectata de scaderea numarului de turisti si a incasarilor. In iunie si Iulie, veniturile au fost cu 10% mai mici decat anul trecut. "Sezonul 2003 a fost mai slab decat cel de anul trecut, iar gradul de ocupare a fost de 70%, cu 15 puncte procentuale sub cel din 2002. Am avut mai putini turisti, si romani si straini, iar luna septembrie va fi de asemenea in scadere", a spus Mariana Chirita, reprezentantul societatii.



Incasari sub planul de afaceri au avut si operatorii din Neptun-Olimp, unde, cu putine exceptii, hotelurile nu au fost modernizate. Absenta investitiilor la unitatile de cazare si in zona de agrement a avut ca efect orientarea turistilor spre alte statiuni.



Pe de alta parte, Mamaia se apropie de finalul unui sezon profitabil, statisticile desemnand-o drept cea mai populara destinatie din acest an. Hotelurile au raportat grade medii de ocupare de peste 80%, cu valori de aproape 100% in week-end. Veniturile societatilor au crescut cu circa 20-30%, unul dintre motive fiind si preturile mai mari decat in alte zone.



"Hotelul a avut un grad de ocupare mediu de 95%, la fel ca si anul trecut, iar incasarile au crescut cu 30%. Majoritatea hotelurilor din Mamaia au mers bine si gradul de ocupare nu a scazut niciodata sub 70%", a precizat Dumitru Comsa, reprezentantul hotelului Aurora.



Desi calculele nu au fost definitivate, iar sezonul se va incheia oficial abia in luna octombrie, cei mai multi dintre hotelieri se declara multumiti de acest an si in mod deosebit de luna august.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO