Companii

Lukoil a depasit miliardul de euro la sase luni

18.07.2007, 18:47 20

Rusii de la Lukoil, unul dintre cele mai puternice grupuri petroliere la nivel global si al doilea jucator pe piata de profil locala, au realizat in prima jumatate a anului afaceri de peste un miliard de euro din activitatea de distributie si rafinare pe piata romaneasca.
Lukoil a obtinut in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 2 mld. lei (aproximativ 602 mil. euro) in afacerea de distributie a carburantilor si incasari de 1,5 mld. lei (452 mil. euro) in cadrul rafinariei Petrotel Lukoil, care a trecut pe profit pentru prima data in sase ani in perioada de timp analizata, raportand un rezultat net de 7 mil. euro.
Lukoil Romania, businessul de distributie a produselor petroliere format dintr-o retea de 300 de benzinarii, a inregistrat o crestere de 52% comparativ cu nivelul de 1,4 miliarde de lei (396 milioane de euro) consemnat in primul semestru al anului trecut. Pe partea de rafinare, incasarile s-au mentinut la un nivel asemanator cu cel inregistrat anul trecut.
"Cresterea incasarilor s-a datorat conjuncturii de pe piata favorabile, extinderii cantitative si calitative a segmentului de servicii pentru consumatori si diminuarii cheltuielilor de productie", spune Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania. Potrivit acestuia, pe partea de rafinare compania a inregistrat un profit operational de 24 de milioane de dolari (18 milioane de euro), iar estimarile pentru sfarsitul acestui an sunt pozitive, comparativ cu anul trecut cand rafinaria a inregistrat un rezultat negativ.
Lukoil este o companie care a inregistrat in ultmii ani o expansiune uimitoare, tinand cont de faptul ca in urma cu cativa ani reteaua de distributie numara cel mult 20 de benzinarii, iar rafinaria Petrotel era oprita. Acum rusii de la Lukoil sunt al doilea jucator din punctul de vedere al cifrei de afaceri pe piata locala, dupa Petrom, avand o cota de piata de peste 20% prin intermediul a 300 de benzinarii, dar cu o tinta de a ajunge la 30%. Anul trecut, Lukoil a derulat afaceri cumulate de peste 2 mld. euro in Romania prin intermediul rafinariei Petrotel si al retelei de benzinarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO