Companii

Lufthansa creşte capacitatea de zbor şi se aşteaptă la un nou avans de 10% al traficului

Lufthansa creşte capacitatea de zbor şi se aşteaptă la un nou avans de 10% al traficului

Stefan Versemann, directorul general al grupului Lufhansa pe România şi Moldova: Am depăşit cifra de afaceri estimată pentru anul 2010 şi operăm pe profit

Autor: Mirabela Tiron

03.02.2011, 23:45 55

Gigantul aerian german Lufthansa, care controlează şi companiileAustrian Airlines şi Swiss, a transportat un milion de pasagerianul trecut pe piaţa românească, mai mult cu 10% faţă de anulanterior.

"Această piaţă a ocupat o poziţie cheie în cadrul strategiei deinvestiţii a companiei Lufthansa în ultimii ani şi va continua sădeţină statutul de piaţă importantă şi pe viitor. Anul acestaestimăm o creştere cu 10% a numărului de pasageri transportaţi", adeclarat germanul Stefan Versemann, 50 de ani, directorul generalal grupului pe România şi Moldova. Potrivit ultimelor datedisponibile, toată piaţa aeriană (tradiţională şi low- cost) s-aridicat la 9 milioane de pasageri în urmă cu doi ani.

Cele trei companii aeriene străine, care vor opera 147 dezboruri săptămânal spre Frankfurt, München, Düsseldorf, Viena şiZürich începând cu orarul de vară, plănuiesc anul acesta să îşiconsolideze prezenţa pe piaţa românească prin creşterea capacităţiişi a frecvenţei de zbor.

Aproape 80% din pasagerii români, care se îmbarcă de peaeroportul Otopeni din Bucureşti şi aeroporturile din Timişoara,Cluj-Napoca, Sibiu şi Iaşi, îşi continuă călătoria prin hub-urilegrupului Lufthansa, unii dintre ei alegând destinaţii din Americade Nord, potrivit lui Versemann.

"Anul acesta ne vom creşte cu peste 3% capacitatea de zbor perutele din România. Vom introduce din 27 martie un zbor suplimentarde la Cluj-Napoca spre München, dar în acelaşi timp vom îmbunătăţicondiţiile de călătorie printr-un nou concept de cabină, dar şiprin serviciile oferite la bord". El nu a precizat la cât se varidica în 2011 capacitatea totală de zbor.

Cea mai mare contribuţie în numărul total de pasageriînregistrat de grupul Lufthansa a avut-o compania cu acelaşi nume,care a transportat anul trecut 615.000 de persoane.

Achiziţia Austrian Airlines de către compania germană Lufthansa,în urma unei tranzacţii de 377 mil. euro în 2009, a pus bazelecelui mai mare operator aerian european şi totodată principaluluicompetitor al companiei de stat Tarom pe piaţa românească.

Şi compania Tarom a transportat mai mulţi pasageri anul trecut,cu aproape 25%, până la 2,2 milioane de persoane. Cu toate acestea,Ruxandra Brutaru, directorul general al companiei, a susţinut căTarom a finalizat anul trecut tot pe pierderi, fără a precizavaloarea acestora, ci doar faptul că s-ar putea ridica la nivelulcelor din anul 2009, adică la 55 mil. euro, potrivit datelor de laRegistrul Comerţului.

Pe de altă parte, Versemann a declarat că businessul grupuluiLufthansa este pe profit în România. "Am depăşit cifra de afaceriestimată pentru anul 2010 şi operăm pe profit, valoarea acestordate fiind confidenţială".

La nivel mondial, grupul Lufthansa a obţinut un profitoperaţional de 612 milioane de euro în primele nouă luni ale anuluitrecut, la venituri de 20,2 miliarde de euro (mai mari cu 25% faţăde aceeaşi prioadă a anului anterior) şi estimează că va încheia cuun profit de 800 de milioane de euro.

La nivel mondial, grupul Lufthansa a transportat anul trecut 90de milioane de pasageri, în creştere cu 17,2%. Grupul a alocat 13miliarde de euro pentru achiziţia a 155 de avioane noi până în2016. Reprezentanţii companiei au precizat că 34 de aeronave vor firecepţionate în acest an. În Germania, Lufthansa angajează 4.000 depersoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO