Companii

Lucian Bondoc, Managing Partner, Bondoc şi Asociaţii: Pandemia a arătat importanţa strategică a sistemului de sănătate, şi chiar dacă nu s-a avansat foarte mult în modificare lui, există premize pentru schimbări de substanţă

Videoconferinţa ZF Health&Pharma Summit'20

Lucian Bondoc, Managing Partner, Bondoc şi Asociaţii:...

Autor: Cristina Bellu

17.09.2020, 12:37 129

Odată cu debutul pandemiei de COVID-19 s-a redescoperit importanţa strategică a sistemului de sănătate, şi chiar dacă nu s-a avansat foarte mult, există premize pentru schimbări de substanţă la nivelul UE, înclusiv în cazul României, a spus Lucian Bondoc, Managing Partner în cadrul casei de avocatură Bondoc&Asociaţii, prezent la videoconferinţa ZF Health&Pharma Summit'20.

"S-a redescoperit importanţa strategică a sistemului de sănătate, şi chiar dacă nu s-a avansat foarte mult, există premize pentru schimbări de substanţă şi de care ar trebui să beneficieze şi România, atât în ceea ce priveşte investiţiile, inclusiv în producţie, dar şi în zonele cu caracter mai general".

Alte declaraţii:

Pandemia a fost ţinută cât de cât sub control. S-a avansat în direcţia debirocratizării şi a unei flexibilităţi. Sunt discuţii avansate pe partea de semnătură electronică, pe partea de telemedicină, pe partea de online. Nu s-au concretizat o bună parte dintre ele, dar direcţia a fost deja trasată şi există disponibilitatea în acest sens.

Unele autorităţi din sistemul medical au fost mai deschise la a rezolva o serie de probleme, mai pragmatice, mai ales acolo unde nici nu implicau costuri. De asemenea s-a plătit la timp, un aspect care contează şi unde statul ar trebui să rămănă atent.

Au existat şi evoluţii mai puţin fericite- am avut o supraîncărcare a sistemului medical cu pandemia de COVID-19, ceea ce a implicat o atenţie mai scăzută către alte zone. Foarte mulţi români au avut acces scăzut la tratamente medicale de bază, lucru care se va deconta în perioada următoare prin speranţă de viaţă mai redusă şi în agravarea unor probleme medicale.

A avut loc o creştere structurală a costurilor în sistemul spitalicesc. Acest lucru este pe termen lung, şi este o chestiune care a rezvolvat o problemă nou apărută, iar acestă creştre de cost va trebui gestionată. Nu s-a avansat la fel pe toate liniile.

Atunci când ne comparăm cu UE, dar avem doar 5 mil. de contibuabili la peste 19 mil de beneficiari de servicii medicale şi avem o contribuţie de 10% nu putem să comparăm mere cu pere. Când avem această situaţie de fapt nu trebuie să ne surprindă că apar probleme.

Noi vrem să avem minimul european pe hârtie la medicamente uitănd ca avem o taxă clawback care, chiar dacă a fost moderată, rămăne între 15-25%. De aemenea există şi problema cursului de schimb, care afectează suplimentar preţurile.

Atât timp cât nu se umblă la aspectele fundamentale ale realităţiilor din spate, lucrurile nu se pot redresa semnificativ şi ne vom concentra pe niste probleme care sunt de fapt consecinţele unor situaţii din spate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO