Companii

​Lucian Bondoc, Casa de Avocatură „Bondoc şi Asociaţii”: Numărul proceselor pe taxa clawback este în scădere

​Lucian Bondoc, Casa de Avocatură „Bondoc şi...

Autor: Bianca Dorobanţu

14.09.2016, 13:18 631

„Numărul proceselor pe care le intentează producătorii de medicamente pe tema taxei clawback este în scădere”, a spus Lucian Bondoc, Managing Partner, Casa de Avocatură „Bondoc şi Asociaţii”,  în cadrul ZF Health & Pharma Summit ’16.

„Am fost implicaţi în peste 200 de procese cu privire la taxa clawback, însă numărul acestora este în scădere accentuata, legislaţia fiind clarificata in mai multe privinţe progresiv."

Alte declaraţii ale lui Lucian Bondoc, Casa de Avocatură „Bondoc şi Asociaţii”:

Clawback-ul românesc este unic, din anul 2010 statul nu mai plăteşte practic nimic în plus, obligaţia de serviciu public a fost indirect pasată sectorului privat. Statul încearcă sa transfere obligaţii care ţin in mod normal de sfera publica către sectorul privat. Când ai o criză economică  autorităţile publice pun presiune pe o serie de sectoare. Domeniul sănătăţii este printre acestea, noi nu am ieşit din criza economică cel puţin din punct de vedere psihologic; observam aceasta şi în modul de raportare la alte domenii.

Avem o problemă de resurse umane creată în timp, la nivel de instituţii publice, dar şi de personal medical. La nivelul unor instituţii din sector nu sunt mulţi oameni foarte bine pregătiţi, unii dintre ei au propriile reguli.

Asistam si la o tendinţă de „criminalizare”, este un aspect important de luat în considerare. România pare să confirme zicala „cine are un ciocan vede în jur doar cuie”.

La nivel de interes public, există o tendinţă de a reacţiona la presiunea publică şi observăm o lipsă de continuitate pe partea de analize serioase şi structurate. Este foarte important sa aibă loc un dialog real si permanent între sectorul public şi cel privat pe toate aspectele, inclusiv cu privire la partea de finanţare şi la cea de HR.

Implementarea preţului de referinţă generic în forma actuala ar însemna că preţurile din România ar fi cu 35% sub cele ale Bulgariei pentru numeroase medicamente.

În practică 90% din medicii din România sunt expuşi penal, interacţiunea cu medicii pare sa fie analizată cu destule prejudecaţi. În momentul de faţă asistăm la o generalizare în concluzii plecând de la cazuri care de fapt rămân izolate, şi cred ca trebuie o abordare mutl mai complexa pentru a  se rezolva problema de fond.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO