Companii

Low-costul a ajuns şi la echipamentele medicale: piaţa a scăzut cu 40%

Autor: Ioana David

05.09.2010, 23:45 122

Piaţa de echipamente medicale, un business anual de ordinulsutelor de milioane de euro, a scăzut în prima jumătate a acestuian cu circa 35-40% potrivit estimărilor companiei GE Healthcare,unul dintre principalii jucători din domeniu.
"În această perioadă se remarcă o scădere a cererii în mediulprivat. Printre explicaţii se numără scăderea apetitului de risc alfinanţatorilor manifestat prin oferte scumpe de finanţare, celpuţin raportat la perioada 2007-2008, creşterea profilului de riscal operatorilor prin scăderea veniturilor şi depreciereatehnologică şi scăderea apetitului de dezvoltare din cauzaproblemelor de cash-flow", a spus Radu Lupu-Gorduza, GE Healthcarezone manager România & Republica Moldova.
La nivelul GE Healthcare, în ultimi trei ani contractele cu statulau reprezentat sub 10% din activitatea companiei pe piaţa locală,astfel că businessul principal se face cu firmele private. Anulacesta, cel mai mare contract pe care l-a avut cu statul a fost de100.000 de dolari, iar în mediul privat, cel mai mare a atins 2mil. dolari.

Trei giganţi îşi dipsută o piaţă de 150 mil.euro

GE Healthcare a înregistrat anul trecut pe piaţa locală vânzări depeste 20 mil. euro, atât prin General Electric Medical SystemsRomânia SRL, firma prin care actionează direct, cât şi prin alţiparteneri comerciali. Nivelul este similar cu cel din 2008.Stagnarea din 2009 vine după mai mulţi ani de creştere de "douăcifre", existând şi situaţia în care cifra de afaceri s-a dublat dela un an la altul. General Electric Medical Systems Romania SRL afost înregistrată în 2000, iar activitatea de reprezentanţăîncepuse după 1980.
Pe piaţa de echipamente medicale, estimată la peste 150 mil. euro,GE Healthcare concurează cu Siemens şi Philips. Pe piaţă există deasemenea numeroşi distribuitori care au în portofolii şi altebranduri
"Diferenţele dintre acest an şi 2009 sunt generate de situaţiasocioeconomică. Astfel, anul acesta s-a remarcat o creştere acererii de echipamente low-end, dar şi low-cost. Această situaţieeste rezultatul unei lipse a diferenţierii clare între preţulpracticat şi nivelul tehnologiei folosite", a mai spusLupu-Gorduza.
O altă tendinţă pe piaţa echipamentelor medicale a fost deconsolidare în condiţiile în care în ultima perioadă două fonduride investiţii au intrat în acţionariatul celor mai importanţijucători din industrie. Exsită semnale că tranzacţiile vor continuapentru că la rândul lor, MedLife şi Centrul Medical Unirea (CMU),cu noi acţionari în spate, au început să facă achiziţii de clinicimai mici, semn că piaţa este dinamică.

Tranzacţii fără ecou în piaţa de echipamentemedicale

Şeful GE Healthcare este de părere că aceste tranzacţii nu audinamizat şi piaţa de echipamente medicale.
"Acest capital (introdus în România de fondurile de investiţii careau achiziţionat pachete de acţiuni la operatori locali - n. red.) afost utilizat, în prima jumătate a acestui an preponderent pentruextinderea prin achiziţia de centre deja existente şi mai puţinpentru inaugurarea de centre noi", a afirmat RaduLupu-Gorduza.
Pe de altă parte, în sectorul public spitalele au fost recentdescentralizate, adică au trecut din admi­nistrarea MinisteruluiSănătăţii în administrarea primăriilor, iar potrivit autorităţiloracest lucru ar putea crea condiţiile pentru noi investiţii înclădiri, dar şi echipamente.
"Descentralizarea este încă la început şi va mai trece o periodă detimp până la trecerea graniţei dintre teoretic şi practic. (...)Având în vedere faptul că descentralizarea reprezintă un procescomplex, de durată, care implică corelarea mai multor factori(...), nu estimăm o creştere semnificativă a cererii până lasfârşitul acestui an", a mai spus şeful GE Healthcare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO