Companii

Lovitură de teatru: Fondul de investiţii sud-african NEPI, cel mai mare proprietar de malluri din România, a anunţat că vrea să cumpere terenul de 46 de hectare de la Romexpo, pe care Parlamentul i l-a dat Camerei de Comerţ, instituţie care însă vrea să se asocieze cu Iulius Group. Valoarea terenului ar fi de 200-250 mil. euro

Lovitură de teatru: Fondul de investiţii sud-african...

Autor: Roxana Rosu

03.09.2020, 16:09 3699

Fondul de investiţii sud-african NEPI, cel mai mare proprietar de malluri din România, a anunţat că vrea să cumpere terenul de 46 de hectare de la Romexpo, pe care Parlamentul i l-a dat gratuit Camerei de Comerţ, instituţie care vrea însă să se asocieze cu Iulius Group pentru dezvoltarea unui proiect de aproape 3 mld.euro.

Valoarea terenului este estimată la 200-250 milioane euro.

Poziţia Camerei de Comerţ şi Industrie a României cu privire proiectul de lege adoptat de Parlament, prin care CCIR primeşte cu titlu gratuit terenul de 46 ha de la Romexpo: ”Exista varianta ca lucrurile să rămână în acelaşi stadiu pentru o perioadă de încă 33 de ani sau se putea alege varianta dezvoltării şi revitalizării urbane a Bucureştiului”

”Grupul NEPI Rockcastle îşi exprimă interesul de a oferi un preţ Statului român pentru terenul de la ROMEXPO sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial.  Compania îşi manifestă astfel interesul de a participa la o licitaţie publică de selecţie a investitorului pentru dezvoltarea proiectului”, au declarat reprezentaţii fondului.

Deputaţii USR şi UDMR au anunţat joi că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege iniţiat de PMP şi votat de deputaţii PNL şi PSD .

Pe terenul în cauză ar trebui să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri, şi de Camera de Comerţ şi Industrie. Investiţia ar include un Centru de Conferinţe şi Congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

CCIR este acţionar majoritar al Romexpo S.A., cu un procent de 91,26 %, societate care are în patrimoniu toate clădirile, construcţiile anexe şi platformele aferente Centrului Expoziţional Romexpo.

Potrivit HG nr. 1907/2004 şi, respectiv, HG 2127/2004 CCIR are recunoscut dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului pe o perioadă de 49 de ani, fiind în fapt acelaşi teren pe care Romexpo îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 47 de ani. În baza legislaţiei actuale, CCIR nu poate valorifica dreptul său de folosinţă gratuită în vederea demarării amplelor obiectivelor investiţionale propuse. Legislaţia privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii limitează decisiv potenţialul de dezvoltare al terenului de către CCIR în baza actualului drept de folosinţă.

Prin actualul proiect de lege, Camera de Comerţ doreşte reglementarea juridică a terenului în sensul transmiterii acestuia în proprietate, fără a avea dreptul să-l înstrăineze pe o perioadă de 30 de ani sau chiar mai mult, în funcţie de opţiunea legiuitorului.

Sud-africanii de la NEPI Rockcastle sunt cei mai mari proprietari din malluri din România, având în portofoliu, pe lângă Promenada, şi Mega Mall în Bucureşti, dar şi alte proiecte în ţară: Shopping City Sibiu, Promenada Sibiu, Vulcan Value Centre, Iris Titan Shopping Center, Shopping City Timişoara, City Park Constanta, Ploieşti Shopping City, Brăila Mall, Shopping City Galaţi, Târgu-Jiu, Severin, Deva, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Brăila Mall, Aurora Buzău.  

Compania are un portofoliu de peste 20 de proiecte imobiliare complexe dezvoltate în toată ţara, estimate la o valoare de circa 2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO