Companii

Loulis pentru 2003: produse noi si distributie

10.01.2003, 00:00 38

Grupul elen de firme Loulis Romania intentioneaza sa investeasca in acest an aproximativ doua milioane de dolari in lansarea de produse noi si in distributie. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 34 milioane de euro, in crestere de aproximativ 6% fata de 2001 si un profit brut de trei milioane de euro, afirma directorul executiv al companiei, Stephanos Krommidas. In 2001, compania a avut o cifra de afaceri de 32 milioane de euro.
Krommidas a spus ca rezultatele puteau fi mai bune, insa datorita relocarii unor activitati din Bucuresti, productia a fost diminuata.
"Am obtinut mai putin datorita investitiilor pe care le-am facut si datorita faptului ca am mutat o parte din activitati la moara Cernica, astfel incat am fost nevoiti sa producem mai putin," a declarat Krommidas.
In 2000, compania a avut o cifra de afaceri de 26 milioane de euro si un profit de 920.000 euro. Anul acesta, Loulis nu doreste decat sa-si consolideze investitiile existente, fara a mai incepe alte investitii.
"Anul acesta intentionam sa marim fabrica actuala si sa ne marim productia de cereale, prin lansarea de cinci noi sortimente, pentru care am prevazut investitii de 1,5 milioane de euro," a afirmat Krommidas.
Dupa ce anul trecut compania si-a pus la punct reteaua de distributie in Capitala, anul acesta intentioneaza sa-si faca simtita mai bine prezenta si in orasele din apropiere ca Ploiesti sau Pitesti. Pentru acest lucru, compania planifica o investitie de 500.000 euro.
Loulis este prezenta in Bucuresti cu 30 de magazine sub denumirea "Family," pe care urmeaza sa le renoveze in acest an, fara a mai deschide altele noi, insa in urmatorii ani numarul lor ar urma sa ajunga la 100.
Tot anul acesta compania va muta fabrica de la Titan la Cernica, din ratiuni economice.
"La fabrica de la Titan vor continua activitatile comerciale, pentru ca avem magazinele care vor ramane acolo. Cat despre restul fabricii vom vedea ce vom face cu ea, avem anumite planuri pe care insa momentan nu le putem face publice," a spus Krommidas. Investitia Loulis in Romania se ridica la aproximativ 46 milioane de euro.
Loulis are o cota de piata de 20% in Bucuresti la vanzarile de paine si cote cuprinse intre 8 si 10% pentru restul produselor- faina, fulgi de cereale, paste, biscuiti, cozonaci, prajituri si dulciuri, conform datelor interne.
Compania a lansat anul trecut o serie de produse din gama pastelor fainoase Riva - spaghetti, preparate din grau dur, provenit din Grecia. De asemenea, Loulis a mai introdus doua tipuri noi de faina - Farinap si Ola, care sunt destinate prepararii produselor speciale de panificatie (cozonaci sau checuri). Reprezentantul Loulis a mentionat ca, lunar, compania vinde 100.000 tone de faina din noile game.
Fabrica are o capacitate de productie de 160 tone/zi, iar la Cernica, in momentul in care va fi incorporata si fabrica de la Titan, adica la sfarsitul lunii februarie, capacitatea va fi de 500 tone/zi. Grupul dispune si de silozuri proprii cu o capacitate de 35.000 tone.
Compania mai are un centru de productie la Targu Mures, Mopan, unde in urma cu doua luni tocmai a incheiat instalarea unei noi mori.
"Suntem pe punctul de a mari depozitul, vom avea un nou atelier si am inceput sa producem faina pentru piata din zona," a spus Krommidas. Investitiile la Mopan Targu Mures s-au ridicat la patru milioane de euro.
Reprezentantul companiei spune ca graul n-a reprezentat o problema pentru Loulis in 2002.
"Ca grup, avem legaturi cu distribuitori de grau astfel incat am avut o multitudine de alegeri si ne-am permis sa alegem ce e mai bun pentru noi," a spus Krommidas.
Actionariul majoritar al grupului in Romania este Loulis International Foods Enterprises Ltd, celalalt actionar fiind fondul de investitii Global Finance. Principalii competitori ai grupului in Romania sunt Dobrogea Constanta, care in Bucuresti detine peste 42% din fabrica Lujerul, Vel Pitar Ramnicu Valcea, cu fabrica Berceni, Baneasa si Spicul Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO