Companii

Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest: În ultimii zece ani, agricultura şi tehnologia au ajuns în punctul în care sunt integrate în orice afacere care îşi doreşte să se dezvolte constant

Perspective postpandemie pentru agrobusiness, un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

18.11.2021, 00:06 792

Agricultura este un domeniu care a demonstrat de-a lungul timpului că poate rezista diverselor crize majore care afectează economia lumii şi nu numai. În timpul pandemiei de COVID-19, agricultura nu s-a oprit, activităţile specifice şi-au urmat cursul conform planurilor stabilite.

Astfel, din perspectiva percepţiei asupra acestui sector, cred că şi în viitorul postpandemie agricultura va continua să joace un rol determinant.

În ceea ce priveşte viitorul afacerilor agricole postpandemie, acesta este un aspect la care nu putem avea un răspuns exact. În sectorul agricol nu există certitudini sau predictabilitate deoarece, de cele mai multe ori, depindem de factori precum vremea de afară.

Din acest punct de vedere, în 2020 agricultura a fost afectată de una dintre cele mai dure perioade de secetă care a existat vreodată în România. Anul acesta se pare că ne-am aflat la polul opus, am avut parte de ploi abundente în primăvară şi din acest punct de vedere cred că se va dovedi un an agricol bun pentru aproape toate culturile în aproape toate regiunile ţării.

În cadrul Holde, încercăm în fiecare an să ne adaptăm la situaţii particulare. Planurile noastre sunt construite pe termen lung şi ne dorim ca în acest fel să atenuăm capriciile vremii. Modelul nostru, de a avea mai multe ferme în mai multe zone din România, credem că poate fi una dintre soluţiile de a rezista indiferent de cum se prezintă situaţia dintr-un anumit an sau moment.

Suntem optimişti în privinţa viitorului afacerii noastre. Anul acesta am investit puternic în proiecte de modernizare şi optimizare a activităţii operaţionale şi ne dorim ca toate cele trei nuclee de ferme pe care le operăm – Roşiori, Frumuşani şi Videle să - performeze şi mai bine.  

În ultimii zece ani, agricultura şi tehnologia au ajuns în punctul în care sunt integrate în orice afacere agricolă care îşi doreşte să se dezvolte în mod constant. Evoluţia implementării tehnologiei a fost rapidă, aceasta fiind utilizată atât la nivelul utilajelor folosite în câmp, cât şi la nivelul digitalizării anumitor procese.

Încă de la înfiinţarea Holde, planul nostru a fost să avem implementate cât mai multe soluţii tehnologice, deoarece acestea pot îmbunătăţi semnificativ activitatea fermelor. În prezent, utilizăm sisteme digitale prin care asigurăm o planificare şi verificare atentă a lucrărilor efectuate în teren şi deţinem controlul asupra tuturor operaţiunilor. Cred că orice aplicaţie, sistem sau soluţie tehnologică integrată în cadrul unei afaceri agricole creşte semnificativ competitivitatea acesteia şi ajută la micşorarea riscurilor, atât operaţionale, dar şi în ceea ce priveşte capriciile naturii.

Pe lângă modernizările realizate în fermele noastre, investim inclusiv în start-up-uri agrotech locale, deoarece acestea reprezintă oportunităţi de creare de valoare adăugată pentru afacerea noastră, dar şi mai important, pot să ofere noi soluţii de optimizare a activităţii operaţionale a fermelor Holde. În prezent, deţinem participaţii minoritare în două astfel de start-up-uri: AgroCity, o companie care digitalizează şi integrează toate procesele unei ferme agricole, de la arendă până la planificarea şi efectuarea operaţiilor de producţie, şi Enten Systems, o companie specializată în furnizarea de tehnologii integrate bazate pe agricultura de precizie.

În ceea ce priveşte sectorul agricol, cred că în următorii ani vor fi continuate investiţiile în tehnologie, dar şi în modernizarea per ansamblu a fermelor. Totodată, având în vedere obiectivele Uniunii Europene – Pactul Verde –, cred că se va investi mult şi în dezvoltarea agriculturii ecologice. Toate aceste tipuri de investiţii reprezintă o necesitate şi nu văd cum o afacere agricolă ar putea să se dezvolte în lipsa lor în viitor.  

În privinţa Holde, cu sprijinul investitorilor, vom continua să investim în extinderea suprafeţelor fermelor noastre. Obiectivul este ca în următorii ani să ajungem să exploatăm 20.000 de hectare faţă de aproximativ 10.000 ha cât operăm în prezent.

De asemenea, avem în vedere continuarea investiţiilor în modernizarea fermelor prin construirea de spaţii de stocare, achiziţionarea de utilaje, implementarea de sisteme de irigaţii, precum şi de alte soluţii digitale.

În 2021, am demarat deja aceste planuri. La Călineşti ne aflăm în curs de extindere a silozului nostru de 10.000 de tone, iar la finalul lucrărilor capacitatea de stocare va fi de aproximativ 15.000 de tone şi va cuprinde noi celule de stocare destinate în special producţiei de cereale bio. În plus, în cadrul aceluiaşi proiect, vom investi în sisteme de automatizare şi control, precum şi în echipamente pentru curăţarea mărfii înainte de depozitare.

Totodată, în zona fermei Roşiori, în viitor, vom avea o platformă de colectare şi stocare a gunoiului de grajd, precum şi o staţie de compostare cu o capacitate de 10.000 de tone anual.

În ceea ce priveşte irigaţiile, la mijlocul lunii septembrie am pus în funcţiune primul proiect de irigaţii, care acoperă o suprafaţă de 125 de hectare în zona fermei Frumuşani şi este alimentat din râul Dâmboviţa. Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 1,7 milioane de lei şi va contribui la creşterea productivităţii culturilor de porumb şi soia.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO