Companii

Liviu Dobre, CEO Agricover: Pentru anul următor anticipăm o menţinere a nivelului ridicat al cotaţiilor bursiere şi, în condiţiile unui an agricol normal, privim cu optimism spre 2022

Perspective postpandemie pentru agrobusiness, un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

18.11.2021, 00:06 196

Credem că agrobusinessul a trecut cu brio testul pandemiei recente. Avem încă provocări legate de fragilitatea lanţurilor logistice şi de creşterea costurilor materiilor prime/energiei. Toate acestea se traduc prin creşteri de costuri de producţie la nivel fermierilor, compensate însă de creşterile semnificative ale cotaţiilor bursiere pentru cereale şi oleaginoase.

Pentru anul următor anticipăm o menţinere a nivelului ridicat al cotaţiilor bursiere şi, în condiţiile unui an agricol normal, privim cu optimism spre 2022.

Tehnologia va juca un rol extrem de important în agrobusinessul viitorului. Sunt două componente importante. La nivel de producător agricol, instrumentele de agricultură digitală vor ajuta pe de o parte la optimizarea costurilor de producţie, iar pe de altă parte vor permite conformarea cu cerinţele legislative din ce în ce mai restrictive privind protecţia mediului şi agricultura sustenabilă.

La nivelul companiilor care fac afaceri cu fermierii (ex. distribuitori, traderi de cereale, asigurători etc.), utilizarea datelor culese din agricultura digitală şi prelucrate cu instrumente de cloud computing şi data analytics vor permite dezvoltarea de instrumente noi pentru business şi, în ultimă instanţă, crearea de elemente de diferenţiere într-o piaţă extrem de competitivă.

Investiţii semnificative vor fi efectuate în zona de tehnologie digitală şi de achiziţii de utilaje agricole inteligente.

De asemenea, zone fierbinţi vor continua să fie infrastructurile de irigaţii, dar şi nevoile izvorâte din procesul de consolidare a fermelor (achiziţii de terenuri arabile sau tranzacţii de achiziţie a unor întregi ferme).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO