Companii

Lipsa terenurilor din Aviaţiei împinge dezvoltatorii să construiască proiecte rezidenţiale premium lângă şinele de tren

Mihaela Pană, partener în cadrul C&W Echinox, responsabilă de divizia de rezidenţial.

Mihaela Pană, partener în cadrul C&W Echinox, responsabilă de divizia de rezidenţial.

Autor: Bogdan Alecu

11.06.2017, 10:31 6854
Traficul tot mai aglomerat şi timpul prelungit pe naveta dinspre zonele rezidenţiale către cele de birouri determină o cerere tot mai mare pentru proiecte de locuinţe construite în imediata vecinătate a zonelor de birouri precum Barbu Văcărescu/Floreasca şi Pipera, în Aviaţiei. Pe de altă parte, tocmai cererea mare şi lipsa terenurilor disponibile pentru rezidenţial din zona de nord îi determină pe investitori să construiască proiecte premium în zone care la prima vedere nu par că s-ar preta pentru acestea.

„Traficul reprezintă o problemă tot mai mare, iar în Aviaţiei ai de ales între a fi aproape de linia de tren, într-un bloc nou şi modern sau a locui la distanţă şi a petrece mult timp în trafic şi stres. În plus, nu mai sunt terenuri disponibile în acea zonă, iar care sunt, sunt valorificate la întreg pontenţialul lor, motiv pentru care dezvoltatorii merg inclusiv pe clădiri înalte, chiar şi de 10-15 sau 20 de etaje“, a spus Mihaela Pană, partener în cadrul C&W Echinox, responsabilă de divizia de rezidenţial.

În zona Aviaţiei cei mai activi investitori sunt cei de la One United, care construiesc un proiect rezidenţial din gama superioară între străzile Aviator Şerbănescu şi Nicolae Caramfil, în spatele benzinăriei MOL, pe terenul pe care timp de 27 de ani a stat un schelet de bloc neterminat din perioada comunistă. De asemenea, şi Forte Partners a anunţat că va demara un proiect medium-high peste drum de One United, în apropierea noului sediu de birouri al Lidl, pe fostul sit al fabricii de pâine Băneasa. Tot acolo construiesc şi spaniolii de la Gran Via un proiect rezidenţial, iar spre partea cu parcul Herăstrău se construieşte proiectul de lux Gafencu 49, construit de omul de afaceri Sorin Anghel.

„Următoarea zonă din apropiere cu potenţial pentru rezidenţial este Barbu Văcărescu, unde încă sunt terenuri libere şi mai departe în nord, dincolo de pod, spre Ion Ionescu de la Brad. De asemenea, o altă zonă cu potenţial este Timpuri Noi şi Văcăreşti datorită proiectului Timpuri Noi Square construit de Vastint care a schimbat imaginea zonei“, a subliniat Mihaela Pană.

De asemenea în zona Barbu Văcărescu cei de la One United au cumpărat un teren de la Forte Partners la intersecţia cu strada Gh. Ţiţeica pentru un proiect rezidenţial.

Potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară C&W Echinox, peste 1.000 de apartamente premium şi premium plus sunt programate pentru livrare în următorii doi ani în zona de centru-nord a Bucureştiului, iar 40% din acestea au fost deja achiziţionate.

40% din apartamentele premium şi premium plus programate pentru livrare în 2017 – 2018 sunt achiziţionate.

„Anul trecut numai 35 de apartamente din categoria premium şi premium plus au fost livrate în Bucureşti. Anul acesta deja vor fi 600, dintre care 60% sunt deja vândute din stadiul de proiect. Mai bine de jumătate din cei care le cumpără, le cumpără ca investiţie, pentru a le închiria. Acestea au deja un randament mult mai bun comparativ cu dobânzile oferite de bănci“, a subliniat Mihaela Pană. Preţurile pentru apartamentele localizate în zonele premium şi premium plus variază între 1.700 şi 3.500 Eur/ mp construit, astfel încât o garsonieră pleacă de la 70-80 de mii de euro, în timp ce apartamentele de două şi trei camere costă chiar şi 200-300 de mii de euro.

Dacă în 2016 cele mai multe unităţi au fost livrate în zonele Kiseleff şi Aviatorilor, în 2017 cele mai multe apartamente premium urmează a fi livrate în Floreasca şi Herăstrău.

La polul opus, Kiseleff, Primăverii şi Aviatorillor sunt zonele unde se înregistrează cea mai mică activitate, doar 10% din unităţile aflate în construcţie aflându-se în aceste zone.

La finalul 2016, aproximativ 70% din unităţile premium şi premium plus finalizate în decursul anului au fost tranzacţionate. în ceea ce priveşte disponibilitatea unităţilor rezidenţiale premium şi premium plus programate pentru finalizare în 2017 şi 2018, aproximativ 40% au fost deja achiziţionate. Cele mai multe apartamente disponibilie pentru vânzare sunt localizate în proiecte ce urmează a fi livrate anul acesta, respectiv 60% din totalul unităţilor programate pentru livrare în 2017. Pentru anul 2018, disponibilitatea apartamentelor este mai redusă, doar 53% dintre acestea fiind la vânzare, la momentul actual.

„Anul 2016 a fost un an atipic, comparativ cu anii precendenţi şi perioada următoare, atât din punct de vedere al unităţilor livrate, cât şi al tipologiei apartamentelor. Majoritatea unităţilor livrate în decursul anului 2016 (mai mult de 90%) sunt apartamente cu 3 sau 4 dormitoare. Analizând proiectele aflate în construcţie ce urmează a fi livrate în perioada 2017-2018, 60% dintre unităţi sunt apartamente cu 2 sau 3 dormitoare. De asemenea, numărul unităţilor care oferă doar un dormitor a crescut semnificativ, faţă de anul 2016“, au subliniat reprezentanţii C&W Echinox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO