Companii

Lindab poate accepta si un minus de 40%, "cat scade piata"

20.05.2009, 13:46 48

Lindab Romania, subsidiara grupului suedez specializat in productia de materiale de constructii metalice, isi propune in acest an pastrarea cotelor de piata de 13% la tigla metalica si 11% la hale metalice, chiar daca acest lucru va insemna o scadere a cifrei de afaceri, pe fondul reducerii pietei locale de profil.

Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 63 mil. euro, in scadere cu 6%.
"Pentru acest an ne-am propus sa mentinem cota de piata atat pe divizia Lindab, cat si pe divizia Rova. Ne asumam aceasta responsabilitate chiar si cu riscul diminuarii cifrei de afaceri, pe fondul scaderii pietei locale de profil. Daca nu scadem cu 40%, la cat se ridica estimarile pentru acest an la nivelul pietei, ne declaram multumiti", a declarat Andrei Sulyok, directorul general al Lindab Romania.
Lindab detine pe piata de tigla metalica o cota de peste 13%, in timp ce compania Rova a inregistrat in 2008 o cota de piata de 8,4%, potrivit firmei de consultanta Neomar. Pentru acest an piata de profil este estimata sa scada la 59,2 mil. euro, respectiv cu aproape 35% fata de valoarea inregistrata anul trecut, de 90 mil. euro.
Grupul suedez este prezent in Romania cu firmele Lindab, Lindab Astron Building Systems, Rova si Vios, specializate in productia de instalatii pluviale de drenare a apei. Ultimele doua companii au fost preluate anul trecut, prin achizitia companiei slovace Sipog.
Potrivit reprezentantilor companiei, aproximativ o treime din cifra de afaceri la nivel consolidat este data de divizia Astron, 5% din vanzari sunt realizate pe divizia de ventilatii, diferenta fiind data de vanzarile de profile si tigle metalice.
"In momentul de fata, daca tinem seama de contractele incheiate, cel mai bine merge divizia de ventilatii. Pacat insa ca divizia detine cea mai mica pondere in cifra de afaceri", a explicat Sulyok.
Ca strategie de vanzari pentru acest an, directorul Lindab a apreciat ca va consolida reteaua de distributie a companiei, care in prezent numara peste 200 de distribuitori la nivel national, si va incuraja infiintarea de francize.
"Distribuitorii aduc aproximativ 90% din cifra de afaceri a Lindab. Anul acesta ne vom concentra mai mult pe consolidarea relatiilor cu cei peste 200 de distribuitori pe care ii avem la nivel national si vom incuraja infiintarea de francize. Din pacate, am inceput sa constatam o prelungire a termenelor de scadenta la unii dintre distribuitori, dar pentru moment nu suntem in vreo situatie alarmanta. Niciunul din distribuitorii nostri nu se afla in incapacitate de plata", a adaugat Sulyok.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO