Companii

Licitatii si supralicitatii pentru pachetul majoritar Carb Brasov

27.07.2000, 00:00 61



Firma austriaca Hermann Perger Bau GmbH a achizitionat, in urma unei licitatii organizate de catre Directia teritoriala a FPS Brasov, pachetul majoritar de actiuni (50,84%) al producatorulu de materiale de constructii Carb Brasov.

Ernest Torok, directorul Directiei Teritoriale a FPS Brasov, a declarat ca, de cand se afla la conducerea acestei institutii, aceasta licitatie a fost prima cu adevarat competitiva.

Directorul directiei Teritoriale a FPS Brasov a mai explicat ca interesul pentru aceasta firma este determinat de faptul ca, incepand de anul viitor, se va demara programul de construire de autostrazi pe teritoriul Romaniei, compania fiind una din cele mai importante din tara in domeniul sau de activitate. Torok spune ca firma a prezentat interes si pentru asezarea sa strategica din punct de vedere geografic, ea avand filiale in judetele Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita si Buzau.

"Principalii clienti ai Carb sunt CFR si Agentia Nationala a Drumurilor", a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Popa, directorul economic al Carb.

Pentru pachetul de 50,92% din actiunile Carb au existat cinci ofertanti: Lafarge Romcim, Strabag Hungaria Epito Rt. din Budapesta, Hermann Perger Bau GmbH din Austria, Eurosilva Trading din Bucuresti si Radco Trading, tot din Bucuresti. Valoarea de oferta a pachetului, corespunzator unui numar de 276.666 de actiuni, a fost de 6,9 miliarde de lei, iar pretul de pornire al licitatiei a fost de 25.000 lei/actiune.

Licitatia a fost castigata in final de catre firma austriaca Hermann Perger Bau GmbH, care a achizitionat tot pachetul de actiuni scos la licitatie de Fondul Proprietatii de Stat, la un pret de 192.500lei/actiune. Firma austriaca va trebui sa plateasca pentru pachetul achizitionat 53,25 de miliarde de lei.

Lafarge Romcim este la prima licitatie de acest gen pierduta in favoarea unui competitor, dupa ce a reusit o extindere atat pe verticala cat si pe orizontala in ulitmii ani.

Societatea Carb are un capital social de 13,6 miliarde de lei. Actionarii rezultati in urma programului de privatizare in masa detin 49% din actiuni. Societatea numara, in prezent, 360 de angajati si are ca principal obiect de activitate extragerea, prelucrarea si comercializarea produselor de cariera si balastiera.

Actiunile Carb se tranzactioneaza pe piata Rasdaq, ultimul pret inregistrat pe 24 iulie, fiind de 22.000 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO