Companii

Libraria Carturesti: Este dificil sa pastram marje de profit atat timp cat avem de rambursat credite

Carturesti: Este dificil sa pastram marje de profit atat timp cat avem de rambursat credite
01.09.2009, 00:00 499

Grupul Carturesti, care detine o retea de noua librarii in tara, a finalizat primele sase luni din acest an cu afaceri de 12 milioane de lei (2,8 milioane de euro), mai mult cu 45% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa in conditiile in care spatiul de retail a fost extins prin deschiderea de noi unitati anul trecut.

"Este destul de dificil ca profitabilitatea librariilor sa fie buna anul acesta, chiar daca in prezent suntem pe profit. Avem cheltuieli cu dobanzile bancare, la credite in valoare de 5 milioane de euro, contractate anul trecut", a declarat Nicoleta Dumitru, care imparte actiunile companiei cu Serban Radu.

Librariile Carturesti au avut anul trecut o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro si un profit net de circa 229.000 de euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Incepand cu anul 2006, Carturesti si-a dublat in fiecare an profitul net.

Nicoleta Dumitru nu a precizat ce profit a rulat compania in primul semestru sau care sunt estimarile pana la sfarsitul anului. Banii luati de la banci au fost alocati deschiderii de noi librarii sau extinderii unor unitati. "Anul trecut toata lumea a investit in dezvoltare. Efectul investitiilor se va vedea in cinci ani, cand vom avea acel avantaj competitiv in piata, prin detinerea unor spatii proprii."

Cu toate acestea, Carturesti si-a diversificat oferta de carte, care aduce 60% din cifra de afaceri, completand categoria de carte pentru copii cu jocuri educative si de strategie.

Cartea in limba straina a fost completata cu 1.500 de titluri in limba franceza, care s-au adaugat celor peste 12.500 de titluri in limba engleza.

"Pe langa lansarile ce carte, evenimentele multimedia si concertele sau recitalurile au crescut cu aproximativ 80% in semestrul unu anul acesta fata de aceeasi perioada a anului trecut".

In cele noua librarii din tara lucreaza 180 de angajati.

"Nu am luat pana acum masuri precum concedierea angajatilor sau taierea salariilor. Nu mai oferim aceleasi bonusuri ca anul trecut si probabil vom face un studiu pentru a vedea cum sa mai optimizam costurile."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO