Companii

Liberty Galaţi vrea să transforme depozitul de zgură din cadrul combinatului într-un parc de energie regenerabilă. Investiţia trece de 2,5 mil. euro

Liberty Galaţi vrea să transforme depozitul de zgură...

Autor: Cristina Bellu

07.10.2021, 14:53 338

Combinatul Liberty din Galaţi, singura unitate integrată de producere a oţelului din România, anunţă că autorităţile au emis acordul de mediu pentru închiderea haldei de zgură din cadrul unităţii şi pentru stabilizarea malului drept al acesteia, în scopul protejării cursului de apă Mălina.  

Astfel, în următorii doi ani, compania estimează că va investi mai mult de 2,5 milioane de euro în cele două proiecte care vor crea condiţiile necesare instalării capacităţilor prevăzute de producere a energiei regenerabile.

“Închiderea acestei halde, care  conţine milioane de tone de zgură generată în peste de 40 de ani, a fost atent planificată, în consultare cu autorităţile de specialitate. Liberty Steel Group studiază soluţiile de reamenajare a terenului de 110 hectare, astfel încât să permită instalarea unor parcuri fotovoltaice şi eoliene”, spun reprezentanţii companiei.

Compania a planificat lucrări ample de reconfigurare a haldei, în etape succesive, care vor asigura stabilitatea terenului, soluţia de închidere a depozitului realizându-se prin retaluzare cu autocimentare în timp.

 „Viziunea Liberty Steel Group este de a produce oţel în mod sustenabil şi de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Închiderea haldei de zgură, reamenajarea şi transformarea acesteia într-un spaţiu de producţie de energie verde vor reprezenta un pas semnificativ în planul nostru de transformare Greensteel, iar protejarea cursului de apă Malina este un act de responsabilitate faţă de comunitatea noastră”, spune Aida Nechifor, director general al combinatului.

Conform actelor de reglementare, procesarea materialelor din depozitul de zgură va fi finalizată în 2022, iar depozitul  va fi închis definitiv în 2023. Din 2009, zgura nu a mai fost depozitată, ci utilizată integral în construcţii şi în industria cimentului.

Cele două iniţiative fac parte din strategia de transformare a complexului LIBERTY Galaţi – GREENSTEEL, care îmbină reciclarea deşeurilor feroase cu soluţii de energie regenerabilă şi cu tehnologii avansate de producţie a oţelului, precum echipamentul DRI (ce reduce direct fierului cu ajutorul gazului metan şi hidrogenului), în scopul îmbunătăţirii amprentei de carbon.

“Aceste proiecte susţin eforturile României de a avansa în strategia sa de reducere a emisiilor de carbon”, a conchis Aida Nechifor.  

Combinatul Liberty din Galaţi a raportat afaceri de 2,4 miliarde de lei (492 milioane de euro) la finalul celui de-al doilea trimestru din acest an (T2/2021) în creştere cu 37% faţă de T1/2021, interval care a marcat cea mai bună performanţă trimestrială înregistrată de companie din 2008 până în prezent.

Combinatul a fost preluat de grupul Li­berty House, controlat de magnatul indian San­jeev Gupta, de la Lakshmi Mittal, la ju­mă­­tatea anului 2019 într-o tranzacţie de 740 mil. euro, care a inclus însă şi active din Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO