Companii

Leziunile ulceroase - costuri ridicate pentru sistemul medical

17.07.2003, 00:00 36



 Diabeticii si pacietii cu insuficienta venoasa (varice) prezinta cel mai ridicat risc de aparitie a leziunilor ulceroase la nivelul gambei sau a piciorului. Complicatiile cele mai frecvente sunt infectiile si necroza (cangrena), care pot duce la amputarea piciorului afectat sau chiar pune in pericol viata pacientului.



"In Romania sunt circa 480.000 de pacienti diabetici, dintre care 5 - 6% au avut sau au leziuni la nivelul piciorului", spune conferentiarul dr. Ioan Andrei Veretiu, de la Centrul Clinic de Diabet din Cluj Napoca. Cea mai grava consecinta a netratarii corecte a acestor leziuni este amputarea piciorului, avand in vedere ca riscul pentru diabetici este de 15 ori mai mare decat pentru nondiabetici.



Profesorul dr. Constantin Ionescu-Targoviste, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. "Nicolae Paulescu" din Bucuresti spune ca "la aparitia celei mai mici leziuni la picior, chiar dupa taierea unei unghii, diabeticii sa se prezinte la medic fiindca, amanand consultul, leziunea atacå tesutul osos si se ajunge la amputarea piciorului".




Varsta si mostenirea genetica



Studiile epidemiologice europene arata ca frecventa in populatie a ulcerelor venoase deschise este de circa 0,3%.



Cei mai importan¡i factori de risc sunt: varsta (media 72 de ani), mostenirea genetica (pacientii au o istorie familiala pozitiva de doua ori mai mare decat cei fara vene varicoase), sexul (femeile au o prevalenta de circa 3 ori mai mare ca barba¡ii), sarcini multiple, timpul de munca si sedentarismul, obezitatea, fumatul etc.



Costul total al tratamentului ulcerului venos in Marea Britanie, in 1989, a fost de peste 2% din bugetul pentru sanatate, suma apropiata de cea cheltuita pentru bolile legate de fumat, iar in Franta, in 1991, a fost de 14,7 miliarde FF (2,6% din totalul bugetului pentru sanatate).



"Aparitia ulcerului cronic de gamba are cauze complexe, cunoscandu-se pana, in prezent, peste 40 de afectiuni ce pot determina pierderi de substanta la nivelul gambelor,. Cel mai frecvent, ulcerul se localizeaza la gamba stanga (intre 65 - 70% din cazuri). Durata medie de vindecare este de peste 60 - 70 de zile", explica doctorul Ioana Chebac de la Spitalul Colentina




Tratament cu Actovegin



Asa cum afirma conf. dr. Calin Giurcaneanu, de la Spitalul Clinic Colentina, "cea mai frecventa cauza (80 - 90%) a apari¡iei ulcerului de gamba o constituie insuficienta venoasa cronica. In ce priveste tratamentul ulcerului varicos, el este, in esenta, local. Se folosesc cicatrizante de tip hemodializate deproteinizate (de exemplu, Actovegin) care favorizeaza patrunderea glucozei intracelular, stimuleaza utilizarea oxigenului de catre tesuturi, combate hipoxia tisulara avand actiune la nivel molecular, independentå de organ".



Cunoasterea de catre pacienti a riscurilor la care se expun si respectarea tratamentului ii poate feri de complicatii. Mai multe informatii se pot obtine apeland numerele de telefon 0740 - 120.905 sau 021 - 224.3694, de luni pana vineri, intre orele 08:30 - 17:30, panå la data de 31 iulie. Un medic este pregatit sa ofere raspunsuri, urmand prezentarea la cel mai apropiat cabinet de specialitate.(I.C.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO