Companii

Leasing bancar de 800 de milioane de euro

23.03.2005, 00:00 19


Companiile membre ale Asociatiei de Leasing Bancar (ALB) estimeaza ca vor finanta, in acest an, achizitii in valoare de 806 milioane euro, cu 50% mai mult fata de nivelul inregistrat in 2004, de 544 milioane euro, a declarat presedintele ALB, Melih Mengu.


Totalul contractelor incheiate de membrii asociatiei la nivelul anului trecut reflecta o crestere cu 81% fata de 2003.


"Cresterea economica din 2004 s-a resimtit si la nivelul operatiunilor de leasing, care au cunoscut o dezvoltare semnificativa, confirmand calitatea leasingului de produs financiar complementar si competitiv al produselor bancare", a precizat Mengu.


Piata de leasing din Romania a fost anul trecut de 1,4 miliarde de euro, iar jumatate a revenit societatilor de leasing subsidiare ale bancilor, in timp ce companiile captive si cele independente au detinut o cota de 33%, respectiv 17%, a mai spus Mengu.


Potrivit datelor ALB, cele noua companii membre ale Asociatiei au reprezentat anul trecut circa 75% din volumul total al contractelor finantate de toate societatile de leasing afiliate bancilor.


In cursul anului 2004, companiile membre ale ALB au efectuat plati catre bugetul general consolidat, reprezentand impozite, taxe si contributii sociale, in valoare de 29,1 milioane de euro, aproape dublu fata de anul precedent, cand au platit 15,6 milioane de euro.


ALB reuneste noua societati de leasing afiliate unor banci, respectiv Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing Transilvania, Finans Leasing, HVB Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, UniCredit Leasing si Volksbank Leasing.


Valoarea capitalului subscris de membrii Asociatiei este de 19,4 milioane de euro, iar cea a capitalurilor proprii atinge suma de 43,2 milioane de euro.


Potrivit oficialului ALB, diversitatea finantarilor acordate sectoarelor economice reiese din faptul ca 26% din totalul finantarilor a vizat echipamentele cu scop industrial, 4% sectorul imobiliar si 70% sectorul transporturilor.


In ceea ce priveste ultima categorie, 54% reprezinta autoturisme, 34% vehicule comerciale grele, 10% vehicule comerciale usoare, iar 2% alte tipuri de vehicule.


Melih Mengu a afirmat ca structura protofoliilor companiilor membre ALB, in functie de bunurile finantate, nu s-a modificat semnificativ fata de anul 2003, precizand insa ca pe viitor se asteapta o crestere a ponderii segmentului imobiliar.


Clientii corporativi au atras cea mai mare parte a finantarilor, 95%, acestia fiind urmati de componenta de retail - 3% si de sectorul public - 2%.


O clasificare a contractelor de leasing in functie de perioada de timp indica faptul ca 60% dintre acestea sunt cuprinse intre 1 si 3 ani, 31% intre 3 si 5 ani, iar restul de 9% au o maturitate mai mare de cinci ani. Cea mai mare parte a contractelor, respectiv de 65%, a vizat bunuri provenite din import. Societatile de leasing membre ALB au avut in 2004 aproape 450 de angajati.


O alta organizatie de profil, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), reuneste 36 de companii.


Potrivit estimarilor ASLR, volumul contractelor finantate de membrii Asociatiei s-a situat, anul trecut, la circa un miliard de euro. Pe piata romaneasca sunt active aproximativ 200 de companii de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO