Companii

Le Quement, Renault: Urmatoarele Dacii vor fi proiectate in Romania

02.06.2008, 18:50 30

Cele patru modele realizate pe platforma tehnica a lui Logan, care vor fi comercializate la nivel mondial atat sub brandul Dacia, cat si Renault, vor fi proiectate in noul centru de design de la Bucuresti, acesta fiind cel de-al saselea la nivel mondial. Pana la deschiderea noului centru, proiectarea era facuta in Franta.
"Noul centru de design este functional din septembrie 2007, iar in prezent are 15 angajati din Romania, Bulgaria, Rusia, Slovenia, Canada si Franta. Acesta este al saselea centru de design al Renault la nivel mondial, dupa cele din Spania (Barcelona), Franta (Paris), Coreea de Sud, India si America Latina", a declarat Patrick Le Quement, directorul de design industrial al grupului francez. Dintre cei 15 designeri, noua sunt romani, recrutati de la universitatile de arhitectura de la Bucuresti si Cluj, varsta medie a acestora fiind de aproximativ 22-23 de ani. Pana la finele anului viitor, numarul total al acestora va ajunge la 30.
Potrivit oficialului Renault, in cadrul noului centru se efectueaza lucrari de proiectare pentru inlocuirea actualei game Logan, primul concept nou fiind prezentat chiar la deschiderea oficiala a unitatii, acesta fiind un Logan Pick-up, cu partea frontala preluata de la viitorul Logan facelift si bena carosata.
Potrivit declaratiilor de la jumatatea lunii mai ale directorului de achizitii al producatorului francez, Odile Desforges, programul Logan al Renault va include inca patru versiuni de caroserie, care vor fi prezentate pana in 2012, noile versiuni adaugandu-se celor cinci existente in prezent.
"Platforma Logan este flexibila si poate suporta noi modele, cum ar fi un monovolum sau un sedan mai mare decat actualul Logan", a spus Patrick Le Quement.
Gama Dacia va fi completata de noul Sandero, care va fi lansat oficial maine, in timp ce prezentarea viitorului SUV va avea loc cel mai probabil in cadrul Salonului Auto de la Paris, in timp ce versiunile facelift ale gamei Logan sunt programate pentru anul viitor
"Noul model va urma aceeasi cutuma ca toate modelele din programul Logan. Acestea, in functie de piata, sunt comercializate atat sub marca Dacia, cat si sub brand Renault", a declarat subliniat Le Quement. Renault Technologie Roumanie (RTR), centrul de inginerie regionala al Renault, va incepe in octombrie lucrarile la centrul de testari de la Titu, judetul Dambovita, unde vor fi incercate masini, piese si subansamble, a declarat pentru ZF Dinu Ilie, primarul comunei.
Proiectul, anuntat inca din 2006, este estimat la peste 450 milioane de euro, programul de investitii incepand in 2007. Finalizarea investitiei va a avea loc spre sfarsitul anului 2009. "Prima faza a proiectului RTR include o suprafata totala a terenului de 370 de hectare. Certificatul de urbanism a fost eliberat pentru ca lucrarile sa fie demarate in toamna acestui an, prima parte urmand a fi finalizata in 2009-2010. Totodata, a fost eliberat si avizul pentru drumul expres cu patru benzi care face legatura intre autostrada A1 si Titu", a completat Ilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO