Companii

Lanţul de librării Cărtureşti închide pe termen nedefinit majoritatea librăriilor din România. Compania are 500 de salariaţi

Lanţul de librării Cărtureşti închide pe termen...

Autor: Cristina Roşca

18.03.2020, 17:10 2958

Reţeau de librării Cărtureşti, controlată de Nicoleta Iordan şi Şerban Radu, a decis să închidă în următoarele zile cele mai multe dintre librăriile din Bucureşti şi din ţară pe fondul scăderii drastice a vânzărilor în contextul Covid-19. Lanţul numără circa 40 de unităţi amplasate în principalele oraşe din ţară.

“În acest moment, viitorul Cărtureşti este pus sub semnul întrebării de scăderea dramatică a vânzărilor, precum şi de incertitudinea privind măsurile luate de autorităţi în sprijinirea sectorului cultural de efectele economice devastatoare ale pandemiei COVID-19. Librăria online carturesti.ro rămâne deschisă şi cititorii sunt încurajaţi să sprijine librăriile fizice prin comenzi online în următoarea perioadă”, spun oficialii lanţului.

Reţeaua a apărut pe piaţă în anul 2000 şi numără unele dintre cele mai cunoscute librării din România precum Cărtureşti Carusel din centrul istoric al Bucureştiului, Cărtureşti Verona din zona Magheru sau Cărtureşti Modul din Floreasca.

“Pentru ca o librărie să trăiască e nevoie zilnic de cititori, de evenimente, de interacţiuni între librari, editori, autori şi public. în ultimele zile, librăriile noastre au rămas fără cititori, lansările de carte s-au anulat, atelierele pentru copii s-au oprit, vânzările au scăzut la niveluri de neimaginat.”

Oficialii Cărtureşti spun că inchiderea librăriilor afectează în lanţ aproximativ 1.500 de furnizori din România şi colaboratori: edituri, autori, organizatori de evenimente, artişti grafici sau agenţii de comunicare. 

“Activăm într-un domeniu vulnerabil la scăderile economice: cărţile şi activităţile culturale sunt primele tăiate de pe listă în astfel de vremuri. însă disrupţia creată de pandemia COVID 19 s-a dovedit până acum mai devastatoare decât oricare dintre crizele cu care librăriile s-au confruntat în ultimele decenii.”

Reprezentanţii companiei solicită autorităţilor luarea unor măsuri urgente de sprijin a întreprinderilor din domeniul cărţii precum suportarea integrală a şomajului tehnic de către stat, linii de creditare cu dobândă zero asigurate de statul român, reglementarea ca situaţie de forţă majoră, inclusiv în privinţa statutului chiriaşului din cadrul spaţiilor comerciale.

Reţeaua Cărtureşti a reuşit să ajungă În 2018, cel mai recent an pentru care există date, la afaceri de 28 de milioane de euro. Compania are 500 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO