Companii

Lafarge preia integral Sicim Constanta

28.01.2005, 00:00 163

Producatorul francez de ciment Lafarge, unul dintre cele mai mari grupuri de materiale de constructii din lume, a inregistrat in 2004 in Europa Centrala si de Est o crestere puternica a vanzarilor, sustinuta de o piata a constructiilor dinamica in Romania, au spus reprezentantii companiei.
Lafarge a anuntat ca a inregistrat anul trecut o crestere cu 5,7% a vanzarilor la nivel global pana la valoarea de 14,4 mld. euro.
"Suntem multumiti de cresterea puternica a vanzarilor in majoritatea activitatilor noastre, anul trecut, mai ales in ultimul semestru. Anticipam o crestere a profitului operational in 2004 de peste 10%, fara a lua in calcul fluctuatiile valutare, pe fondul scumpirii energiei. Suntem increzatori ca majoritatea pietelor noastre vor continua sa prezinte trenduri favorabile in 2005", a spus Bernard Kasriel, directorul executiv al grupului Lafarge.
Vanzarile de ciment au crescut cu 9,2% anul trecut la nivel global, au mai spus reprezentantii Lafarge.
Piata constructiilor din Romania a crescut intr-un ritm de circa 10%, conform estrimarilor unor jucatori din piata, peste asteptarile care indicau o rata de crestere de circa 7%.
Grupul francez are o pozitie foarte puternica pe piata materialelor de constructii din Romania, avand operatiuni in domeniul producerii de ciment, betoane, agregate, gips carton, dar si in domeniul producerii de tigla din beton, respectiv sisteme de cosuri.
In plus, cifra de afaceri pe 2003 a Lafarge in Romania a fost de aproximativ 160 mil. euro.  Reprezentan?ii Lafarge din Romania nu au dat publicita?ii valoarea cifrei de afaceri pe 2004.
Principala companie a grupului francez la nivel local este Lafarge Romcim, care acopera aproximativ o treime din cererea interna. In plus, Lafarge Romcim este cel mai mare exportator de ciment din Romania, prin intermediul fabricii de la Medgidia, care este situata in apropierea portului Midia.
Lafarge Romcim a inregistrat in 2003 un profit net de 28,5 mil. euro la o cifra de afaceri de 125 mil. euro.
Piata cimentului din Romania este estimata la aproximativ 5 mil. tone, ceea ce inseamna la un pret mediu de 50 - 52 euro pe tona, vanzari totale de peste 250 mil. euro. Trendul de crestere al pietei de profil este puternic, cu o medie de consum alimentata de cererea de pe piata de constructii.
Piata de profil este acum impartita de catre trei jucatori de talie globala - Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia), fiecare jucator avand in proprietate cate trei fabrici de ciment, prin care isi impart in mod aproape egal piata.
Cei trei investitori strategici au intrat pe piata in anii 1997 - 1998, achizitionand treptat toate fabricile existente, operatiune incheiata in toamna lui 2002, cand germanii de la HeidelbergCement au preluat Romcif Fieni.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO