Companii

Lafarge investeste 35 mil. euro in agregate si betoane

26.03.2008, 14:19 71

Grupul francez Lafarge a programat investitii de 125 mil. lei (35 mil. euro) in perioada 2007-2008 pentru dezvoltarea diviziei de agregate si betoane atat prin achizitii, cat si prin deschiderea unor noi statii de betoane. Francezii au achizitionat recent producatorul de betoane GHM Mixbeton Cluj-Napoca si vor continua programul de extindere in cursul acestui an.
"Activitatea de agregate si betoane Lafarge in Romania urmareste cresterea organica odata cu cresterea pietei de constructii. In perioada 2007-2008 investitiile bugetate pentru aceasta divizie sunt de aproximativ 125 de milioane de lei", au declarat reprezentantii Lafarge. Reprezentantii companiei nu au dorit sa ofere detalii despre tranzactie.
Grupul francez activeaza pe piata de agregate si betoane prin intermediul mai multor firme, printre care se numara Lafarge Agregate si Betoane - listata pe RASDAQ - , Lafarge Comnord, Lafarge Betoane sau Cariere Plus. Lafarge este prezent cu divizia de agregate si betoane mai mult in jumatatea sud-estica si de nord a tarii, unde detine 14 statii de betoane, 8 cariere, 6 balastiere si un depozit de agregate la Bucuresti, potrivit ultimelor date disponibile.
Capacitatea anuala a Lafarge se situeaza la nivelul de 5 milioane de tone de cariera si de balastiera, in timp ce activitatea de betoane este concentrata pe pietele din Bucuresti, Iasi, Constanta, Ploiesti, Braila si, mai nou, in Cluj.
Piata de agregate se ridica la sfarsitul anului trecut la circa 50 de milioane de tone, in crestere cu 10% fata de 2006, datorita cresterii numarului de proiecte de infrastructura sustinute de stat si rentabilitatii ridicate a investitiilor imobiliare. Cei mai importanti jucatori de pe piata de agregate sunt Carpat Agregate, Strabag, Grandemar Cluj, Tarmack sau Holcim.
In plus, consumul anual de betoane va ajunge anul acesta la 350-370 de milioane de euro, in crestere cu 15-20%. Anul trecut au fost vandute 10 milioane de metri cubi de betoane, de circa 250-300 de companii, acesta fiind unul dintre cele mai fragmentate sectoare din constructii.
Recent a fost formata si Asociatia Producatorilor de Betoane din Romania (APBR), o organizatie patronala si profesionala care reuneste in prezent sase producatori de betoane: Alas, Carpat Beton, Holcim, General Beton, Lafarge Agregate si Betoane si Readymix. Acestia detin aproximativ 70 de statii de betoane in toate regiunile tarii si au, potrivit estimarilor APBR, circa 30% din piata de betoane. Cea mai mare cerere de betoane este in Capitala, insa odata cu maturizarea pietei imobiliare, s-a intensificat cererea si in Timisoara, Arad si Oradea in vestul tarii, Sibiu, Cluj si Brasov in centru, precum si Iasi, Constanta in est.
Lafarge este unul dintre cele trei grupuri care controleaza piata romaneasca a cimentului, alaturi de Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO