Companii

Lafarge insista sa preia o fabrica din Serbia

11.06.2001, 00:00 20



Compania Lafarge, cel mai mare producator de materiale de constructii a anuntat ca se asteapta ca planul de achizitionare a fabricii de ciment Beocinska Fabrika Cementa (BFC) din Serbia sa fie aprobat, chiar si dupa ce conducerea firmei a respins, saptamana trecuta, oferta facuta de grupul francez.

Grupul francez a inaintat o oferta pentru cumpararea unui pachet de 70% din actiunile BFC, in valoare de 133 de milioane de marci germane (57,48 milioane de dolari), relateaza Mediafax.

Conducerea fabricii de ciment a anuntat insa ca intentioneaza sa organizeze o licitatie internationala pentru vanzarea actiunilor, dupa ce autoritatile din Serbia vor adopta legea privatizarii.

"Chiar daca negocierile au fost intrerupte, Lafarge este in continuare convinsa ca guvernul, conducerea BFC si celelalte parti implicate vor continua sa se conformeze strategiei initiale, care prevede un parteneriat", se arata intr-un comunicat al companiei franceze.

Lafarge a fost desemnata, in decembrie 1998, cel mai bun candidat pentru fabrica de ciment din Serbia. Angajatii si reprezentantii sindicatelor de la BFC s-au opus, insa, vanzarii, considerand pretul oferit de firma franceza prea scazut.

In oferta Lafarge, sunt prevazute si investitii in valoare de 70 de milioane de marci germane pentru dezvoltarea activitatii, precum si pentru protectia mediului.

Din aceasta suma, 40 de milioane de marci ar urma sa fie investiti pana in luna septembrie, pentru ca restul banilor sa fie esalonat in urmatorii cinci ani.

Grupul Lafarge este lider mondial in domeniul materialelor de constructii, fiind infiintat in anul 1833. In prezent are peste 71.000 de angajati in peste 70 de tari.

In anul 2000, vanzarile Lafarge au crescut cu 16%, pana la 12,2 miliarde euro. Compania franceza este prezenta si pe piata romaneasca din 1997, cand a preluat pachetul majoritar de actiuni al producatorului de ciment Romcim, cel mai mare din Romania, pentru 200 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO