Companii

La Eforie au crescut incasarile in 2003 dar nu si profitul

11.02.2004, 00:00 25

Cifra de afaceri a companiei turistice Eforie, care detine mai multe hoteluri pe litoralul Marii Negre a crescut anul trecut cu 35% in termeni nominali, dar profitul a ramas la un nivel apropiat de cel de anul trecut. Eforie a incasat anul trecut de la turisti 80 miliarde de lei, iar profitul net a fost de 21,2 miliarde de lei, fata de 20 miliarde de lei cu un an in urma. Cresterea veniturilor se datoreaza in principal cresterii gradului de ocupare pe perioada verii.
Compania a vandut anul trecut si la inceputul acestui an mai multe unitati de cazare si restaurante, pentru care a incasat aproximativ 2 milioane de dolari. Cele mai multe dintre acestea sunt unitati turistice clasificate la una sau doua stele, iar portivit reprezentantilor societatii, sumele obtinute ar urma sa fie folosite pentru investitii in cursul acestui an.
Eforie este detinuta in proportie de 85% de SIF Transilvania, dupa ce aceasta a vandut anul trecut la Bursa un pachet de 10% din actiunile societatii pentru a evita delistarea companiei de pe piata de capital. Conform unor surse de pe piata bursiera pachetul de actiuni a fost cumparat de un fond strain de investitii. Societatea de investitii financiare va mai vinde pachete de actiuni din Eforie, conform reprezentantilor acesteia, dar isi va pastra pozitia majoritata in cadrul companiei turistice.
Eforie se afla in plin proces de fuziune cu alte companii detinatoare de hoteluri pe litoral, Venus SA, Saturn SA, Miorita Estival 2002 si Carmen Silva SA, al caror principal actionar este tot SIF Transilvania. Din acest motiv, actiunile Eforie, cotate la Bursa de Valori Bucuresti sunt suspendate de la tranzactionare. Ultima cotatie, de la mijlocul lunii noiembrie a fost de 2.750 lei/actiune. La acest pret, valoarea de piata a companiei este de 6,2 milioane de dolari. Societatea a distribuit in ultimii trei ani dividende, valoarea bruta a dividendului de anul trecut fiind de 100 de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO