Companii

La companiile de stat trebuie schimbat practic totul pentru a ajunge pe profit, spune un fost şef al Hidroelectrica

La companiile de stat trebuie schimbat practic totul pentru a ajunge pe profit, spune un fost şef al Hidroelectrica

Autor: Iuliana Roibu

24.09.2011, 13:51 1057

"Doar aducând nişte oameni nu vom reuşi să aducem companiile aflate în pierdere pe profit.Împreună cu aceşti oameni, selectaţi cu foarte multă atenţie, trebuie schimbat practic totul. Lucrurile nu sunt aşa de simple", a spus David.

Fostul şef de la Hidroelectrica consideră că trebuie schimbate atitudinea faţă de muncă în compania respectivă şi structura costurilor, trebuie revizuite vânzările şi pieţele cărora li se adresează compania, trebuie făcută o strategie pentru a atrage capital şi, mai ales, trebuie schimbată atitudinea oamenilor politici faţă de aceşti manageri.

Practic managementul privat şi eficienţa sunt două teme diferite, deşi există o conexiune între ele.

"Dacă acceptăm faptul că e nevoie de oameni noi pentru că există presiune politică pe ei şi ei cedează la aceste presiuni, atunci să rezolvăm problema presiunilor politice. Pentru eficienţă trebuie eliminate presiunile politice, care se vor rezolva numai în cazul în care factorul politic agreează acest lucru. Întâi elimini cauza problemelor şi apoi schimbi oamenii.Dacă ne propunem să-i schimbăm pentru că aceşti oameni nu sunt eficienţi, atunci avem un alt subiect", a explicat David.

La rândul lui headhunterul George Butunoiu, implicat în procesul de selecţie a managerilor pentru companiile de stat, nu crede că aducerea unui management privat va schimba foarte mult lucrurile.

"Dacă lucrurile stau prost în companiile de stat nu este pentru că managerii de acum nu ştiu să-şi facă treaba.Cred că 75% dintre ei ar putea să facă lucrurile foarte bine dacă ar fi lăsaţi, dacă n-ar fura sau dacă nu ar pune propriile interese înaintea celor ale companiei. Practic, dacă noii manageri nu vor fi lăsaţi să-şi facă treaba cum trebuie, nimic nu se va schimba", a spus Butunoiu.

În ceea ce priveşte salariile pe care le-ar primii noii manageri, el apreciază că sumele vehiculate până acum sunt prea mari şi că o remuneraţie rezonabilă pentru aceste funcţii ar fi de cel mult 20.000 euro pe lună, fără bonusurile de performanţă.

"Oamenii trebuie stimulaţi să facă mai mult şi mai bine.Dacă o să le dea din start salariu fix de 40.000 de euro, nu înseamnă că vor munci dublu, ba chiar dimpotrivă", spune Butunoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO