Companii

La cât ajunge investiţia într-o tiny house?

La cât ajunge investiţia într-o tiny house?

Autor: Miruna Diaconu

06.08.2021, 20:00 36447

Investiţia într-o casă de vacanţă de tip tiny house poate ajunge la cel puţin 50.000 de euro, iar costurile cresc dacă aceasta va fi autorizată şi cla­si­fi­ca­tă la Ministerul Economiei pentru a primi şi turişti. Preţul doar pentru con­strucţia casei, adică în faza semifinită, se si­tu­ea­ză undeva la jumătate.

Preţul unei case se­mi­finite de tip tiny house cu o suprafaţă uti­lă de 20 mp por­neşte de la 12.550 de euro, conform ofertelor de preţ disponibile pe site-ul com­pa­niei Ecokit, care se ocupă cu con­strucţii ale caselor din lemn. Tot în por­tofoliul companiei se află şi pro­iectul unei case de tip A-frame, al cărei preţ începe de la 26.100 euro în faza semifinită.

Ecokit, controlată de un antre­pre­nor român, Costi Zărnescu, este o companie care are o fabrică în  Bacău în care sunt construite diferite tipuri de căsuţe din lemn. Anul trecut, Ecokit a avut afaceri de 2,4 milioane lei, în scădere cu 27% faţă de anul anterior. Costi Zărnescu a construit şi complexul de căsuţe La Kuburi, deschis anul trecut în judeţul Bacău, dar care a fost vândut în luna aprilie a acestui an către Claudiu Cochior.

Noul proprietar La Kuburi spune că investiţia minimă pe care trebuie să o scoată cineva din buzunare pentru a-şi deschide o astfel de casă de vacanţă e de 50.000 euro, iar în general preţurile primate de la constructori trebuie dublate cel puţin având în vedere că trebuie amenajate şi dotate cu diferite utilităţi.

„Costurile pot varia foarte mult, în funcţie de mărime, de tipurile de finisaje. De asemenea, trebuie luat în calcul şi costul terenului, autorizaţiile, modulele acestea obţin autorizaţie de construcţie ca orice altă clădire, avize, proiect tehnic, proiect de instalaţii. Însă, dacă un antreprenor doreşte să îşi facă o astfel de casă trebuie să scoată din buzunare minim 50.000 euro”, spune Claudiu Cochior, proprietarul La Kuburi.

De asemenea, el spune că în această perioadă preţurile sunt cu circa 20% mai mari faţă de o perioadă normală din cauza crizei existente pe piaţa materiilor prime.

Din ce în ce mai multe astfel de case au început să apară în peisajul turistic local, iar mulţi antreprenori au ales astfel de construcţii pe de o parte pentru că aduc un suflu nou turismului local, însă, pe de altă parte, reprezintă tipul de case care a început să fie din ce în ce mai căutat de către turiştii români. Anul pandemiei a creat o tendinţă în piaţa turistică locală, astfel că, mulţi români au preferat să îşi petreacă vacanţa în unităţi de cazare mici, departe de aglomeraţia oraşului. În ciuda deschiderii graniţelor şi relaxării măsurilor, românii încă prefer astfel de unităţi de cazare.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO