Companii

Kraft Foods: Chiar dacă financiar o parte a populaţiei şi-a revenit, încrederea de a cumpăra e foarte scăzută

Kraft Foods: Chiar dacă financiar o parte a populaţiei şi-a revenit, încrederea de a cumpăra e foarte scăzută

Gerard Chandran, managing director al Kraft Foods România: În perioade de criză fidelitatea unor consumatori faţă de un brand creşte, chiar dacă achiziţia acestuia implică nişte costuri mai mari. Practic, nu vrei să rişti banii pe care îi ai, care sunt mai puţini, pe nişte experienţe de care poţi să nu fii satisfăcut.

Autor: Roxana Petrescu

20.04.2011, 23:49 154

Chandran a preluat conducerea celui mai mare jucător din piaţaciocolatei şi a cafelei de aproape un an într-o perioadă foartedelicată pentru aceste segmente de bunuri de larg consum.

"Cea mai mare parte a timpului am lucrat în India. Am lucratpentru o com­panie de cosmetice. În perioada 1995-2002 am fostdirector de vânzări pentru Gillette, moment în care am decis săplec în Africa de Sud. În momentul în care Gillette a fost preluatde către Procter & Gamble m-am întrebat care suntoportunităţile pentru mine, iar în octombrie 2006 m-am alăturatechipei Kraft. Nu sunt diferenţe majore între a lucra în industriacosmeticelor şi cea a dulciurilor. Vorbim de bunuri de larg consum,cu mici diferenţe în ceea ce priveşte rularea stocurilor. În 2010m-am uitat după o piaţă nouă, iar România a fost posibilitatea laacel moment", spune şeful Kraft Foods România.

În momentul în care Chandran a decis să facă această schimbarede carieră, România trecea prin cel de-al doilea an de criză careşi-a pus amprenta pe consumul de cafea şi de ciocolată alpopulaţiei chiar mai rău decât în 2009.

"Anul trecut piaţa cafelei a înregistrat o scădere de circa 15%,iar cea a ciocolatei s-a redus cu 18%. A fost o provocare majoră,dar dacă pot spune aşa a fost o provocare cu care s-au confruntattoţi din piaţă."

Promovare şi produse noi

Concomitent cu scăderea cererii, un alt factor a pus presiuneasupra afacerilor Kraft şi a pieţei în general. Preţul pe tona decacao a ajuns anul acesta la maximul ultimilor 33 de ani.

De exemplu, potrivit informaţiilor International CocoaOrganization, pe data de 18 aprilie o tonă de cacao costa 3.114,6dolari, cu 100 de dolari mai mult comparativ cu primele zile aleanului. Lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte cafeaua.

"Dincolo de recesiune a mai fost un factor la nivel global carea pus o presiune suplimentară: creşterea preţurilor la materiileprime. Preţul la cafea este, de exemplu, la maximul ultimilor 34 deani. În acest context ne-am delimitat trei stra­tegii", explicăşeful Kraft.

Printre cele mai importante măsuri luate au fost creştereabugetului de promovare şi lansarea de noi produse.

"Anul trecut am crescut bugetul de promovare pentru principalelebranduri pe care le avem în portofoliu cu 16% faţă de 2009. Am adusbrandurile de biscuiţi de la nivel internaţional şi le-am lansat petoate odată: BelVita, Oreo şi Milka. În al treilea rând au fostmăsuri de schimbare a oamenilor din organizaţie. Nu au fostreduceri de personal, dar oamenii au trebuit să se reinventeze înacel context de piaţă", a spus Chandran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO