Companii

KPMG: Peste 80.000 de grupuri de firme din România trebuie să decidă cum vor plăti impozitul pe profit. Decizia trebuie luată în următoarele două luni şi are impact pentru cinci ani

Daniel Pană, tax director în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG

Daniel Pană, tax director în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG

Autor: Adelina Mihai

30.08.2021, 00:07 1846

Peste 80.000 de grupuri de firme din România pot depune în următoarele două luni aşa-numita „cerere privind grupul fiscal“, un document care trebuie să ajungă la Fisc şi care are impact pentru modul în care firmele vor plăti impozitul pe profit în următorii cinci ani.

Astfel, dacă o multinaţională sau o companie românească are câte cel puţin două entităţi juridice în România, poate opta pentru aşa-numitul „grup fiscal“, o procedură care va permite ca în anul 2022 de exemplu, dacă una dintre cele două firme e pe profit şi cealaltă pe pierdere, rezultatul net să se cumuleze şi ulterior să se plătească impozitul pe profit la stat. Măsura ar urma să ajute grupurile de firme care au mai multe entităţi să-şi gestioneze mai bine lichidităţile, spun experţii.

„Societăţile interesate să formeze un grup de impozit pe profit începând cu 1 ianuarie 2022 trebuie să decidă şi să acţioneze rapid, în următoarele două luni. Odată cu pu­blicarea procedurii de implementare şi de admi­nis­trare a grupului fiscal, lucrurile au intrat pe ultima tur­nan­tă pentru contribuabilii interesaţi. Această decizie este importantă pentru că are efecte pentru următorii 5 ani, şi în consecinţă ar trebui cântărită în mod cores­pun­zător“, a explicat Daniel Pană, tax director în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO