Companii

Kober: Iarna blanda a permis derularea afacerii la "cote de vara"

Kober: Iarna blanda a permis derularea afacerii la "cote de vara"

Click pentru imaginea marita

11.06.2007, 22:01 41

Producatorul de lacuri si vopsele Kober din Piatra-Neamt, unul dintre primii jucatori de pe piata de profil, a realizat in primul trimestru o crestere a vanzarilor de 31% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul vremii favorabile de la inceputul anului, care a permis derularea lucrarilor de constructii.
"Evolutia pozitiva a vanzarilor inregistrata in primul trimestru din 2007 a fost determinata in principal de cresterea inregistrata de sectorul de constructii si de iarna blanda, care a permis derularea la 'cote de vara' a lucrarilor de constructii", a declarat Stefan Barna, directorul de strategie al Kober.
Compania estima la inceputul anului un ritm de crestere a cifrei de afaceri de 25%, pana la circa 48 de milioane de euro, insa avand in vedere dinamica vanzarilor din primul trimestru, previziunile ar putea fi depasite.
"Este cert ca am depasit estimarile initiale de crestere a cifrei de afaceri pentru primul trimestru din 2007. De aceea ne pregatim pentru o cerere foarte mare a pietei in urmatoarele luni. Totusi, este prematura modificarea targetului pentru anul 2007 deoarece varful de sezon abia de acum incolo incepe", precizeaza Barna.
Compania a lansat la inceputul acestui an doua game noi de produse, odata cu maturizarea pietei. Una dintre game, Kober Professional, este dedicata firmelor de constructii si echipelor de profesionisti, cuprinzand intreaga gama de lacuri si vopsele necesara pentru constructia sau renovarea unei constructii.
"Din analizele noastre reiese ca ne-am aflat in fata unei cereri crescute pentru intreaga gama de lacuri si vopsele fabricate de firma Kober (produse in solvent, vopsele lavabile, produse speciale). Practic, in acest an nu avem produse sau game fara cresteri substantiale", afirma Barna.
Kober a achizitionat anul trecut cu circa 580.000 de euro sectia Melana 5 de pe platforma chimica Savinesti, amplasata langa Piatra Neamt, in care va investi circa 12-15 milioane de euro pentru a dezvolta una dintre cele mai mari capacitati de productie din industria de lacuri si vopsele din Romania, cu o productie anuala de peste 120.000 de tone pe an.
"Speram ca noua fabrica din Savinesti sa fie pusa in functiune pana la sfarsitul acestui an", spune Barna.
Fabrica de pe platforma Savinesti are o suprafata de 16.000 de metri patrati, Kober urmand sa dezvolte o activitate de productie de rasini, produse decorative (grunduri, vopsele si emailuri), precum si vopsele pulberi.
Kober dispune in prezent de o unitate de cercetare si productie specializata in lacuri si vopsele in Turturesti (langa Piatra Neamt), o capacitate de productie de centrale termice in Vaduri (in apropiere de Piatra Neamt) si o unitate de productie de componente electronice in Iasi.
Piata de lacuri si vopsele a ajuns anul trecut la vanzari de circa 170-180 mil. euro, in crestere cu circa 15% fata de anul 2005, acelasi ritm de crestere fiind estimat si pentru urmatorii cinci ani. Potentialul pietei este dat de investitiile masive in proiecte rezidentiale, precum si cele in reabilitarea termica a cladirilor.

Planuri de extindere

Kober va investi la Savinesti circa 12-15 mil. euro pentru a dezvolta o capacitate de productie anuala de peste 120.000 de tone pe an.
Compania a lansat la inceputul acestui an doua game noi de produse Kober Professional si Decoral.
Dinamica vanzarilor din primul trimestru ar putea conduce la depasirea previziunilor initiale, care estimau o crestere a cifrei de afaceri de 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO